İslâm borçlar hukukunda akit dışı kusur sorumluluğu
Non-contractual fault liability in islamiclaw of obligations
  1. Tez No: 550221
  2. Yazar: MUSTAFA ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sorumluluk, Kusur, Mübâşeret, Tesebbüb, Haksız Fiil, Zarar, Liability, Fault, Beginning, Be caused, Tort, Impairment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Sosyal bir varlık olarak, bir toplum içerisinde doğup, yaşayan ve çevresiyle ilişki içerisinde olan insan, bu ilişkilerinde kendisine tanınan haklara uyarken, yüklenen yükümlülüklere de riayet etmek zorundadır. Toplum düzeninin ve adaletin sağlanabilmesi adına, kişinin, kendisine tanınmış olan haklarını aşması veya yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda belirli sorumluluklarından bahsedilir. Bu sorumluluklar bir akit nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, arada bir akdin bulunmadığı durumlarda da gündeme gelebilir. Akit dışı sorumluluğun en yaygın şekli ise haksız fiil sorumluluğu olarak da bilinen, kusur sorumluluğudur. Çalışmamızda kusur sorumluluğunun İslâm hukukunda hangi kavramlar altında incelendiği, kaynaklarının neler olduğu, sorumluluk çeşitleri kapsamında hangi başlıkların altına girebileceği anlatılmış ve bu sorumluluğun unsurları ele alınmıştır. Son olarak ise, kusur sorumluluğunun görünüş şekillerine de yargı kararlarından oluşan örnekler eşliğinde yer verilmiştir. Konu ele alınırken modern hukuk ile mukayese edilmiş ve modern hukuktaki sorumluluk hukuku sistematiği çerçevesinde bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Peoplewhoaretobornandliving in a society, haverelationshipswithenvironment as a socialentity. Human mustbeingadheretotheirrightsandperformobligation. Liabilitiesarementioned, as a result of transgression of theirrigtsanddoesn'tperformobligationforto be suppliedsocialorderandjustice. Theseliabilities can be ensued as a result of contractornon-contractualrelationships. Mostcommon form of non-contractualliability is a faultliabilitythatareknowntortliability. Inourstudy, faultliabilitythat is treatedunderwhichterms in İslamiclaw, whatarethesources of, entersunderwhichtitles in kind of liability, areexplained. Andthanelements of thisliabilityareexplained. Lastly, how faultliability is arisearedesribedwithexamples of judicialdecisions. Thissubjectthatarecomparedwith modern law, has beenexamined in systematics of liabilitylaw in modern law.