Âl-i İmrân sûresinde edebî sanatlar
Âl-i Imrân sûresinde edebî sanatlar
  1. Tez No: 550222
  2. Yazar: MEHMET RUHİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR ACAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âl-i İmrân, Edebî sanatlar, Belâğat, Fesâhat, Me'ânî, Beyân, Bedî, Ulûmu'l-Belâğa, Eloquence, Fluency, Semantics, Statement, Elegant, Rhetoric
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
“Âl-i İmrân Sûresinde Edebî Sanatlar”isimli bu çalışmamız, giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Edebî sanatlar ilmine ait konuların çoğunu ihtiva eden bu çalışmada tanımlar ve örnek ayetlerle açıklamaları yapılmıştır. Birinci bölümde, Âl-i İmrân Sûresinde mecâza dayalı sanatlar anlatılmış ve onlardan geniş bir şekilde bahsedilip örnekler yoluyla açık hale getirilmiştir. İkinci bölümde, Âl-i İmrân Sûresinde anlama dayalı sanatlar hakkında bilgi verilmiş, yeri geldiğinde anlama dayalı sanatlar tek tek tanıtılıp, onlara örnekler getirilerek açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise Âl-i İmrân Sûresinde söze dayalı sanatlar hakkında bilgi verilmiştir. Âli İmrân sûresinde söze dayalı sanatlar anlatılmış ve anlatılan bu sanatlara adı geçen sûreden örnekler verilerek nihayete erdirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study entitled“The Literary Arts and the Types of Literary Art in the Surah Al Imran”consists of the introduction and three parts. My thesis on the topic which has an important place since it embraces many topics within the discipline of literary art starts with the preface and continues by giving information about the content and showing examples regarding it. In the first part, the metaphorical figure of speech is described. They are explained thoroughly by giving examples and the metaphorical figures of speech in that part are told. In the second part, the semantic figure of speech is explained and the semantic figures of speech are presented one by one in some cases by giving related examples. In the third part, the figures of speech based on word are described. Then, the figures of speech based on word in the Surah (each part of Quran) Al Imran (the Family of Imran) are explained, and this part is concluded by giving examples for that figure of speech from the surah.