Yaşlıların dini ve sosyal yaşantıları üzerine sosyolojik bir inceleme: Karaman örneği
A sociological rewiew on social and religious life of elderly: Karaman example
  1. Tez No: 550231
  2. Yazar: ALİ YÖRÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Elderliness, Religion, Sociology of Ageing, Religiosity of Elderly, Perception of the Elderly, Age Discrimination
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Yaşlılık; çocukluk, gençlik ve yetişkinlik gibi –ölümün ani bir şekilde gelişi dışında- hayatın kaçınılmaz evrelerinden biridir. Yaşlılık denilince fiziksel güç kayıplarının olması, hastalıkların artması, emeklikle birlikte üretim sürecinin dışında kalınmasına bağlı olarak topluma yük olarak görülmesi, gibi olumsuz durumlar akla ilk gelenlerdir. Oysaki günümüz toplumlarında yaşlılığın tecrübe ve zenginlik olduğu, yaşlıların toplumda kültürü korumak ve onun taşıyıcısı olmak gibi önemli fonksiyonlarının olduğu göz ardı edilir. Geleneksel toplumlarda olumlu yönleriyle ön plana çıkan yaşlılar, din ile kurduğu ilişki sayesinde mistik bir yöne sahip olmuş, otorite ve konum elde etmiştir. Modern toplumda dinin kurumsallaşması ile beraber yaşlıların dini önderliği önemini yitirse de din ile ilişkisi devam etmiştir. Yaşlının modern toplumdaki en önemli problemi işlevsizleştirilmesidir. Bizim toplumumuzda, kültürümüzde yaşlının işlevselliğini sağlayan en önemli araçlardan bir tanesi olan din yaşlının hayata tutunabilme alanlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla dinin yaşlının sosyal alanda işlevsellik kazanmasını sağlayan, sosyal ilişkilerini güçlendiren, kısacası yaşam memnuniyetini etkileyen kurumlardan birisi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Sözün özü, bu araştırma yaşlının dini ve sosyal yaşantısının iç içeliğini göstermeyi, yaşlıların din aracılığı ile hayatı nasıl anlamlandırdığını açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Anahtar Kavramlar: Yaşlılık, Din, Yaşlılık Sosyolojisi, Yaşlı Dindarlığı, Yaşlılık Algısı, Yaşlı Ayrımcılığı
Özet (Çeviri)
Elderliness is one of the inevitable stages of life like childhood, youth and adulthood- apart from the sudden onset of death -. Negative stereotypes like being a burden to society due to staying out of the production process, loss of physical power, the increase of illness are the first things that come to mind when you mention elderliness. However, in today's societies, it is neglected that old age is an experience and richness and elderly people have important functions such as protecting culture and being a conveyor of culture in society. The elders, who stand out with their positive aspects in traditional societies, had a mystical direction thanks to the relationship they established with religion and gained authority and position. Even though the religious leadership of the elderly lost its importance with the institutionalization of religion in modern society, the relationship with religion continued. One of the most important problems in modern societies is the disfunctioning of the elderly. Religion, one of the most important tools that provide the functionality of the elderly in our society, is one of the areas where the elderly can hold onto life. Therefore, it can easily be said that religion is one of the institutions that enables the elderly to become functional in the social field and strengthens their social relations, in short, affecting their life satisfaction. In essence, this research aims to show the interconnectedness of religious and social life of the elderly and to reveal how the elderly make sense of life through religion.