Nurettin Topçu düşüncesinde felsefe ve tasavvuf ilişkisi
The relationship between sufism and philosophy in Nurettin Topçu's thought
  1. Tez No: 550233
  2. Yazar: MEHMET FATİH TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, Tasavvuf, Felsefe, Din, Ahlak, Aşk, Kurtuluş, Tasavvuf Felsefesi, Nurettin Topçu, Sufism, Philosophy, Religion, Morality, Love, Liberation, Sufism Philosophy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez Nurettin Topçu'nun tasavvuf ve felsefe düşüncelerine yönelik fikirlerinin analizini hedeflemektedir. Bu amaçla çalışmamıza başlarken Nurettin Topçu'nun yaşam serüvenini inceliyoruz. Nurettin Topçu'nun tasavvuf ve felsefe düşüncesi, onun eserlerinde ortaya koyduğu fikirlerine dayanmaktadır. Bu nedenle öncelikli olarak yaşam serüvenine bakarken eserlerini de analiz etmeye çalışıyoruz. Birinci aşamada ise Nurettin Topçu'nun Düşüncesinin oluşmasında etkili olan kişilerin kimler olduğunu inceliyoruz. Birinci bölüm Nurettin Topçu'dan hareketle yaşadığı dönemde felsefe algısının incelenmesine ilişkindir. Bu kısımda felsefe düşüncesinin ne anlama geldiğini analiz ediyoruz. Son aşamasında ise yaşadığı dönem itibariyle Nurettin Topçu felsefesindeki temel problemleri inceliyoruz. İkinci bölüm Nurettin Topçu açısından tasavvuf düşüncesinin hangi bağlamda incelendiğini açıklamayı hedeflemektedir. Düşünce itibariyle tasavvuf fikrinin öneminin neler olabileceğini inceliyoruz. Üçüncü bölümde ise Nurettin Topçu düşüncesi bağlamında oluşan tasavvuf felsefesinin açıklanmasına ilişkindir. Bu çerçevede Topçu'nun tasavvuf felsefesi anlayışını inceliyoruz. Son olarak Nurettin Topçu'nun tasavvuf felsefesi açısından ön plana çıkardığı temsilcilerine odaklanarak, onun tasavvuf ve felsefe arasında kurmaya çalıştığı uzlaşımı açıklamaya gayret ediyoruz.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze Nurettin Topçu's ideas about Sufism and philosophy. For this purpose, we are studying Nurettin Topçu's life adventure. Nurettin Topçu's idea of Sufism and philosophy is based on his ideas in his works. For this reason, we are trying to analyze his works while looking at the life adventure. In the first stage, we examine who are the influential people in the formation of Nurettin Topçu's Thought. The first part deals with the study of the perception of philosophy in the period when he lived from Nurettin Topçu. In this section, we analyze what philosophical thinking means. In the last phase, we examine the fundamental problems in the philosophy of Nurettin Topçu. The second section aims to explain the context of Sufism in terms of Nurettin Topçu. We are thinking about the importance of the idea of Sufism. In the third chapter, Nurettin refers to the explanation of Sufism philosophy which is formed in the context of Topcu thought. In this context, we examine Topçu's understanding of Sufism philosophy. Finally, we try to explain Nurettin Topçu's reconciliation between Sufism and Philosophy by focusing on the representatives of Sufi philosophy.