Sivas Numune Hastanesinde çalışan tıbbi sekreterlerin bireysel özelliklerinin iş doyumuna etkisi
The effect of individual properties of medical secretary working at Sivas Sample Hospital on work satisfaction
  1. Tez No: 550254
  2. Yazar: FİLİZ ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ATDIN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi sekreter, iş doyumu, iş doyum ölçeği, Medical secretary, job satisfaction, job satisfaction scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma, Sivas Numune Hastanesi'nde çalışan tıbbi sekreterlerin bireysel özelliklerinin iş doyumlarına etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipteki araştırmamızda; araştırmanın evrenini, Sivas Numune Hastanesi'nde görev yapmakta olan tıbbi sekreterler oluşturmuş ve 141 sekreterden 98 tıbbi sekretere ulaşılmıştır. Örneklemin %42,9 (n=42) erkek, %57,1 (n=57) kadın çalışanlar oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; literatür doğrultusunda hazırlanan, veri toplama formu ve JSS İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Çalışanların tamamıyla yüz yüze görüşmelerle doldurulan anket formları yaklaşık 10 dk sürmüştür. Araştırmaya katılmak isteyen, gönüllü ve yüzyüze iletişime geçilebilen sekreterler araştırma örneklemini oluşturmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 kullanılıp, veriler aritmetik ortalama ± standart sapma, çalışan sayısı ve yüzdesi şeklinde belirtilmiştir. Toplam 41 maddeden oluşan iş doyum ölçeği, terfi ve ilerleme, ast-üst ilişkisi, kişilik, statü, zeka ve yetenek, ödüller ve özendirme, kararlara katılma, birlikte çalışan iş görenler, fiziksel koşullar ve iletişim olmak üzere 10 alt ölçekten oluşmaktadır. Ölçek minimum 41 maksimum 205 puan olabilmektedir. Puan yükseldikçe kişinin iş doyum düzeyinin de o oranda yükseldiği şeklinde değerlendirilmiştir. Katılımcıların genel iş doyum puan ortalaması 117.3±15.3 bulunmuştur. Bu puanın minimum 41 maksimum 205 olduğu düşünüldüğünde genel iş doyum seviyesinin ortalamanın biraz altında olduğu şeklinde değerlendirilmiştir. Bunlar arasında sadece hizmet içi eğitim alma durumuna göre iş doyum ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Değerlendirmede hizmet içi eğitim alanların iş doyumu, almayanlardan daha yüksektir. Cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi, çocuk durumu, nöbet durumu, iş yerindeki konum, meslek tercihi, meslek seçimi ve tatil durumu değişkenlerinin iş doyumu üzerinde anlamlı derecede etkili olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of individual characteristics of medical secretaries working in Sivas Numune hospital on job satisfaction. In our study, which has descriptive type of survey content, 98 medical secretaries have established the universe of the research and 98 medical secretaries have been found in Sivas Numune Hospital. The sample constituted 42.9% (n=42) male, 57.1% (n= 56) female workers. In the data collection, data collection form prepared in accordance with the literature and JSS job satisfaction scale were used. The questionnaires filled with completely face-to-face interviews of the employees lasted for about 10 minutes. Secretaries who wish to participate in the research constitute the research sample. Statistical analysis statistical analysis was performed using SPSS 22.0 and the data were expressed as arithmetic mean, ± standard deviation, number of employees and percentage. A Toplam of 41 items consisted of 10 subscales, including job satisfaction scale, promotion and progress, subordinate relationship, personality, status, intelligence and talent, awards and encouragement, participation in decisions, employees working together, physical conditions and communication. The scale can be a minimum of 41 points and a maximum of 205 points. The higher the score, the higher the person's job satisfaction. The overall job satisfaction score of the participants was found to be 117.3 ± 15.3. Considering that this score is a minimum of 41 and a maximum of 205, the overall job satisfaction level is lower than the average. Among these, only the difference between job satisfaction averages were found to be significant. When we look at the in-service training job satisfaction is higher than those who do not. Gender, marital status, education level, child status, seizure status, position at work, occupation preference, career choice and holiday status variables were not found to have a significant effect on job satisfaction.