Dart sporunun dikkat düzeyine etkisinin incelenmesi
Institute of education sciences, physical education and sports teaching department
  1. Tez No: 550276
  2. Yazar: MEHMET YÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Dart, Dikkat, Child, Darts, Attention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu araştırma kapsamında, 9-13 yaş arası öğrencilerin dart sporu uygulaması yoluyla verilen eğitimin, öğrencilerin dikkat gelişimine etkisinin olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla 30'ar öğrenciden oluşan iki grup belirlenmiştir. Birinci grup olan deney grubuna ve ikinci grup olan kontrol grubuna ilk aşamada Bourdon dikkat testi her iki gruba uygulanmıştır. Ön uygulamadan sonra deney grubuna haftada iki gün olmak üzere 2 saatlik toplamda 8 hafta süreyle dart sporu uygulaması yapılmıştır ve kontrol grubunda yer alan öğrenciler ise normal öğrenimlerine devam etmiştir. Sekiz haftanın sonunda her iki grupta yer alan öğrencilere Bourdon dikkat testi tekrar uygulanarak, son uygulama yapılmıştır. Araştırmanın modeli olarak ön test-son test kontrol gruplu deneysel desen modeli kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, dart sporu uygulaması yapılan deney grubunun, dikkat düzeylerinde artış olduğu bulunmuştur. Bu bulgular ışığında, bu yaş gruplarında dart sporu gibi sportif uygulamaların yaygınlaştırılması ve sporun dikkat seviyelerinin üzerinde olumlu bir gelişim olduğu ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this scope of research, it is aimed to reveal whether the training students, who are at the age of 9-13, take through playing darts sport has an impact on students' development of attention skills or not. For this purpose two groups both of which consist of 30 students are identified. At the first phase Bourdon Attention Test is conducted on both control and experimental groups. After pre-practice, 2 hours darts sport exercise has been conducted on experimental group two days a week for 8 weeks and students who are in the control group continue their education normally. At the end of the 8 weeks last practice has been performed by conducting Bourdon Attention Test which evaluates attention skill on students who are involved in both groups repeatedly. Experimental design method with pre-test post-test control group is used as the method of research. In consequence of research it is ascertained that there is an increase in the attention level of experimental group on which darts sport exercise is conducted. Given these results, proposals are made about intensification of sportive practices like darts sport for these age groups and positive improvement of individual sports on attention levels.