Sivas Numune Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin iletişim becerilerinin motivasyon ve tükenmişlik düzeyine etkisi
The effect of communication skills of nurses working at Sivas Numune Hospital on motivation and level of burnout
  1. Tez No: 550323
  2. Yazar: FATOŞ ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ÇETİNKAYA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İletişim, İletişim Beceri Envanter, Tükenmişlik, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Nursing, Communication, Communication Skill Inventory, Burnout, Maslach Burnout Scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, Sivas Numune Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin iletişim becerilerinin tükenmişlik düzeylerine etkisini araştırmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma evreni 835 hemşireden oluşmakta olup, %5 hata ile %90 güven aralığında 205 hemşire araştırma örneklemini oluşturmuştur. Konu ile ilgili çalışmada kişilerin sosyodemografik özellikleri, çalışma süreleri, iletişim becerileri, tükenmişlik düzeyleri ve birçok faktör dikkate alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22. 0 kullanılıp, veriler aritmetik ortalama standart sapma, çalışan sayısı ve yüzdesi şeklinde belirtilmiştir. Maslach tükenmişlik ölçeğinden alınan puanlar, duygusal tükenme boyutunda 9-45; duyarsızlaşma boyutunda 5-23; kişisel başarı boyutunda 8-40 arasındadır. Yapılan analiz neticesinde duygusal tükenme ortalaması 27,20 ±9,23; duyarsızlaşma ortalaması 10,23 ± 4,06 ve kişisel başarı ortalaması 29,20 ± 6,19 olarak bulunmuştur. Buna göre katılımcıların genel duygusal tükenme seviyesinin orta, genel duyarsızlaşma seviyesinin düşük, kişisel başarı seviyesinin de yüksek olduğu değerlendirilmiştir. İletişim beceri envanterinde genel puan 45 ile 220 arasında değişmektedir. Zihinsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç alt boyutta incelenen envanterde alt boyutların her biri 15 ile 75 puan arasında değişmektedir. Yapılan analizde zihinsel iletişim ortalaması 32,06± 8,16; duygusal iletişim ortalaması 38,05± 7,66davranışsal ortalama 33,67± 7,85 olarak bulunmuştur. Buna göre genel iletişim becerileri seviyesinin orta düzeyde olduğu görülmektedir. En düşük alt beceri zihinsel beceri olarak görülmektedir. Toplum sağlığını korumak, geliştirebilmek ve hastaları bütüncül bakım ile iyileştirebilmek ancak sağlık çalışanlarının sağlıklı olabilmesi ile sağlanabilir. Bu nedenle hemşirelerin sağlıklı olmasına önem verilmeli, çalışma koşulları iyileştirilmeli ve sosyal olarak da desteklenmelidirler.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared in the resident studies at the level of those who consume the communication skills of the nurses working at Sivas Numune Hospital. The research population consisted of 835 nurses, and consisted of 205 nursing research samples with a 5% error and 90% confidence interval .Sociodemographic characteristics, working time, communication options, burnout levels and important factors were related to the subjects. SPSS 22. 0 was used in the evaluation of the data, the value was expressed as mean standard deviation, number of employees and percentage. The scores obtained from the Maslach burnout scale were 9-45; desensitization size 5-23; personal success is between 8-40. As a result of structured analysis, emotional exhaustion average was 27,20 ± 9,23; The mean desensitization was 10,23 ± 4,06 and the mean success rate was 29,20 ± 6,19. Accordingly, it wasevaluatedthatthe general emotionalexhaustionlevel of theparticipantswaslow, thelevel of general depersonalizationwaslowandthelevel of personalsuccesswashigh. The overall score in the communication skills inventory ranges from 45 to 220. In the inventory examined in three sub-dimensions as mental, emotional and behavioral, each of the sub-dimensions varies between 15 and 75 points. The average of mental communication in structured analysis is 32,06 ± 8,16; The mean of emotional communication was 38.05 ± 7.66, and the mean behavior was 33.67 ± 7.85. This means that the level of the general protocol is moderate. The lowest child says the skill as mental skill. Protecting the public health, the developer and his patients can be cleaned with holistic care, but health workers can be healthy. This ensures the importance of those who are honorable and healthy, and that the work should be improved and socially supported.