Sağlıklı bireylerde makuler retinal ve koroidal tabakaların optik koherens tomografi ile analizi
Optical coherence tomography analysis of macular retinal and choroidal layers in healthy eyes
- Tez No: 550378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA FAZLIOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Optik koherens tomografi, retina katmanları, koroidea, kalınlıklar, Optical coherence tomography, retinal layer, choroidea, thickness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Koroidea, bulbus oculi'nin tunica vasculosa bulbi tabakasındadır. Sklera'nın arka kısmında yer alır. Bulbus oculi'nin ışığa hassas tunica nervosa bulbi tabakasına retina denir. Retina, koroidea'dan corpus vitreum'a doğru on tabakadan oluşmaktadır. Çalışmamızda sağlıklı Türk bireylerdeki retina sinir hücre lifi tabakası (RNFL), GCL/IPL (ganglion hücre tabakası/iç pleksiform tabaka ), ILM/IPL (iç limitans tabaka/iç pleksiform tabaka), koroidea (CSI), total retina tabakasının kalınlıklarını optik koherens tomografi (OKT) aracılığıyla belirlemek ve oküler hastalıkların tedavisi için yararlı veriler elde edilmesi hedeflenmiştir. Çalışma, Selçuk Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim dalında 100 hasta üzerinde yapıldı (47 erkek 53 kadın, 51 sağ 49 sol,18-38 yaş arası 32, 39-59 yaş arası 34, 60 yaş üstü 34). Ölçümler RNFL,GCL/IPL,ILM/IPL, koroidea ve total retina kalınlıkları diyabetik retinopati çalışmaları erken tedavi alanına göre (ETDRS) yapıldı. Yapılan çalışma sonucunda yaş grupları arasında koroidal tabaka kalınlıkları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Koroidal tabakası en kalın olan 18-38 yaş grubudur (18-38 yaş Koroidal Tabaka: 271.95±72.83, 39-59 yaş Koroidal Tabaka: 228.24±39.94, 60 yaş üstü Koroidal Tabaka: 211.11±80.84) GCL/IPL, ILM/IPL, RNFL ve total retina katmanları arasında yaş grupları arası anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sağ koroidal tabaka sol koroidal tabakadan daha kalın olmasına rağmen RNFL,GCL/IPL, ILM/IPL ve total retina katmanlarında sol, sağdan daha kalındır (Sağ koroidal tabaka: 242.42±68.96, sol koroidal tabaka: 236.12±68.03).Tabakalarda sol ve sağ katmanlar ve cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Choroid is located in the vascular layer of eyeball. At the back of sclera. Retina is called the light sensitive bulbus oculi's tunica nervosa bulbi layer. Retina consist of ten layers from choroidea to corpus vitreum. This study was performed on healthy Turkish peoples retinal nerve fiber layer, GCL/IPL (ganglion cell layer, inner plexiform layer), ILM/IPL (inner limitance layer/inner plexiform layer), CSI (choroidea) and total retinal layer thicknesses determined with Optical Coherence Tomography and aimed to obtain useful data for the treatment of ocular diseases. This study was performed on 100 patients of Selçuk University Faculties of Eye Diseases medicine (47 male, 53 female, 51 right, 49 left,18-38 age 32, 39-59 age 34, 60+age 34). RNFL, GCL/IPL,IPL/ILM, choroidea and total retina thicknesses made according to early treatment diabetic retinopathy study. As a result of this study, significant difference was found between the age groups and choroidal layer thicknesses. The thickest choroidal layer is seen at the 18-38 age group (18-38 age choroidal layer: 271.95±72.83, 39-59 age choroidal layer: 228.24±39.94, 60+age choroidal layer: 211.11±80.84). There was no significant difference in GCL/IPL,ILM/IPL,RNFL and total retinal layers between age groups. Although right choroidal layer thicker than left choroidal layer, RNFL, GCL/IPL,ILM/IPL and total retinal layers left layers thicker than right layers. (Right choroidal layer: 242.42±68.96, left choroidal layer: 236.12±68.03). There was no statistically significant difference between the left - right layers and sex.