Akıllı telefon kullananlarda ağrı, kavrama kuvveti ve fonksiyonelliğin incelenmesi
Investigation of pain, grip force and functional status in smartphone users
  1. Tez No: 550413
  2. Yazar: ESRA ERĞUN KEŞLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: akıllı telefon bağımlılığı, ağrı eşiği, ağrı toleransı, kavrama kuvveti, Quick-DASH
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Çalışmanın amacı akıllı telefon kullanımının kavrama kuvveti, ağrı ve fonksiyonelliğe etkisini değerlendirmekti. Çalışmaya 18-40 yaş arasında 241 kişi dâhil edildi. Çalışmamızda akıllı telefon bağımlılığı Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği (ATBÖ) ile; kavrama kuvveti Jamar el dinamometresi ile; ince motor kavrama kuvveti pinçmetre ile; ağrı eşiği ve toleransı algometre ile; üst ekstremite aktivite ve katılım düzeyi ise The Shortened Disabilities Of The Arm, Shoulder And Hand Questionnaire (Quick-DASH) anketi ile değerlendirildi. Çalışmadan elde edilen veriler incelendiğinde erkeklerde kadınlara oranla baskın ve baskın olmayan taraf el kavrama kuvveti, ağrı eşiği ve ağrı toleransı değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p.05). Akıllı telefon kullanımının artmasıyla üst ekstremite fonksiyonelliğinin azaldığı bulundu (p.05). Sonuç olarak, çalışmamızda akıllı telefon kullanımının kavrama kuvvetini azalttığı ve ağrı eşiği ve toleransına ise herhangi bir etkisinin bulunmadığı tespit edildi. Akıllı telefon kullanımının kas iskelet sistemi üzerinde etkilerinin geniş örneklem gruplarında daha kapsamlı değerlendirilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate the effect of smartphone addiction on grip strength, pain and functional status. The number of 241 individuals (18-40 age range) were included to the study. Smartphone addiction was evaluated with Smartphone Addiction Scale (SAS); grip strength was evaluated with Jamar Hand Dynamometer; pinch motor grip strength assesed with Pinchmeter; pain threshold and tolerance assesed with Algometer, the upper-level activity and participation level was evaluated by using The Disabilities Of The Arm, Shoulder And Hand Questionnaire (Quick-DASH). Dominant and non-dominant hand grip strength, pain threshold and pain tolerance values were found to be significantly higher in men than women (p.05). It was shown that upper extremity functional status decreased with the increase of smartphone addiction (p.05). Consequently, in our study, it was determined that smartphone addiction decreased the grip strength and had no effect on pain threshold and tolerance. There is a need for a more comprehensive evaluation of the effects of smartphone use on the musculoskeletal system in large sample groups.