Artikülâsyon güçlüğü yaşayan bir ilkokul birinci sınıf öğrencisinin okuma becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eylem araştırması
An action research on developing the reading ability of a first grade primary student with articulation difficulty
  1. Tez No: 550484
  2. Yazar: ZUHAL ERKÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN NAZLI KOÇBEKER EİD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma Becerileri, Artikülâsyon Bozukluğu, Eylem Araştırması, Reading Skills, Articulation Disorder, Action Research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışma, ilkokul birinci sınıfta öğrenim gören ve artikülâsyon bozukluğu problemi olan bir öğrencinin okuma becerilerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, bir sınıf öğretmeninin öğrencisinin okuma konusunda yaşadığı probleme çözüm üretme sürecini kapsadığından eylem araştırması olarak tasarlanmıştır. Öğrenci Konya'da taşımalı bir devlet okulunun birinci sınıfına devam etmektedir ve araştırmacının sınıfındaki öğrencilerden biridir. Öğrencinin okuma becerisini geliştirmek amacıyla dil kaslarının güçlendirilmesi için çeşitli egzersizler yapılmıştır. Çıkarılamayan seslerin doğru sesletime ulaşması için gerekli, dil, damak ve ağız pozisyonları için yapılan egzersizleri ve sık kelime tekrarlarını içeren bir eylem planı hazırlanarak çalışma sürecinde uygulanmıştır.16 hafta süren uygulamada 30'ar dakikalık 50 oturum gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri; öğrencinin okumada sesletimle ilgili yaşadığı problemin sebeplerinin derinlemesine anlaşılması ve bu problemine çözüm aramak için; öğrenci hem derslerde hem de teneffüslerde gözlemlenerek, aile bireyleriyle görüşmeler yapılarak ve sağlık kuruluşlarının öğrenci hakkındaki görüşlerine başvurularak toplanmıştır. Okuma düzeyi, İlk Performans Tablosu ve Artikülâsyon Testi ile belirlenmiştir. Genel olarak nitel olan bu araştırmada kullanılan İlk Performans Tablosu ve Artikülâsyon Testi ile nicel veri analizi de yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğrencinin doğru seslendiremediği 'c, h ve l' harflerinin öğrenci için dirençsiz ses, 'r' harfinin ise en dirençli ses olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca çalışma sonunda öğrencinin çıkarmakta zorlandığı seslerin çoğunu doğru seslendirebilmesinin özgüvenini ve okuma isteğini artırdığı gözlenmiştir. Çalışma ile öğrenci için yapılan uygulamanın başarılı olduğu, öğrencinin çıkarmakta zorlandığı seslerin büyük çoğunluğunu sesletebildiği görülmüştür. Sonuç olarak; bu araştırma, sınıf öğretmeninin uygun yöntem ve teknikler kullanarak, sınıfında artikülâsyon bozukluğundan dolayı okumada güçlük yaşayan bir öğrencisinin okuma becerilerini geliştirebilmesinedestek olabildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out with the purpose of developing the reading skills of a first grade primary student having a problem of articulation disorder. The study was designed as an action research since it involved the process of a primary school teacher's finding solution for her student experiencing problems in reading. The student attended the first class of a public school via transportation to the province of Konya and was one of researcher'sstudents. Various exercises were done in order to develop there adings kills of the studentand strengthen his tongue muscles. To get the correct articulation that the student couldn't vocalize, an action plan including frequent word repetition and the exercises necessary for tongue, palate and mouth positions was implemented in the process of the study. The implemantation was carried out as 50 session seachlasting 30 minutes with in16 weeks. In order to have an in depth understanding of the causes of the problem experienced by the student about reading and to find a solution to this problem; the research data was collected through the observations of the student in both lessons and breaks and the interviews made with the family members and the health institutions by referring to their opinions about the student.The student's reading level was determined with the First Performance Table and the Articulation Test. The research over all was a qualitative study but the quantitative data analysis were also done with the First Performance Table and the Articulation Test. It was found that the letters of ' c, h and l,' were the unresisting sounds that the student couldn't vocalize, but the sound of“r”was the most resistant sound for the student. After the study, it was also observed that the student's vocalizing most of the sounds which he had difficulty increased his selfconfidence and willingness for reading. As a result of the research, the participant student was able to vocalize most of the sounds that he had difficulty. Consequently; the research showed that a primary school teacher who used appropriate methods and techniques could support and help her student who had reading difficulties due to his articulation disorder.