Din görevlilerinde meslekî doyum: İzmit örneği
Professional satisfaction in religious officers: The case of Izmit
- Tez No: 550485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFER YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Religion, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Job, Satiety, Presidency Of Religious Affairs, İzmit
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ülkemizde din hizmetlerini kamusal çerçevede Diyanet İşleri Başkanlığı yürütmektedir. Bu kurum, merkez teşkilatı, taşra teşkilatı, yurtdışı teşkilatı ve medya kanalları vasıtasıyla toplumumuzun ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılamaya çalışmaktadır. Genel anlamıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'nın temel iki görevi bulunmaktadır. Biri toplumu inanç, ibadet ve ahlak gibi konularda aydınlatmak, ikincisi de din hizmetlerinin ifası yoluyla ibadethaneleri yönetmektir. Başkanlığın faaliyet alanı ve faaliyet yelpazesi oldukça geniş kapsamlı olup, her geçen gün daha da artmaktadır. Bir yandan, başta Kur'an Kursları vasıtasıyla yaygın din eğitimi faaliyetleri yürütülmeye çalışılırken, diğer yandan, cami içi ve dışı din hizmetleri gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, ailede din eğitimi faaliyetlerini desteklemek amacıyla, yetişkin bayanlara yönelik olarak devam ettirilen kurs ve seminerler ile il ve ilçe müftülükleri bünyesinde ailelerin dini konulardaki ihtiyaçlarına cevap vermek üzere Aile ve Dini Rehberlik Büroları da faaliyet göstermektedir. Bu araştırma; ortaya konulacak bilgi ve bulgularla din görevlilerinin meslekî doyumlarını ölçmek, meslekî doyumlarını engelleyen ya da destekleyen etkenleri belirlemek ve topluma daha verimli hale gelmelerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket ve Mesleki Doyum Ölçeği 2018 yılında Kocaeli ili İzmit ilçesinde vazife yapan din görevlilerinden 124 İmam-Hatip, 23 Müezzin-Kayyım ve 123 Kur' an Kursu Öğreticisine uygulanmıştır. Anket sonuçları, SPSS 18.0 istatistiksel programında analiz edilerek, verilerin değerlendirilmesinde çeşitli teknikler kullanılmıştır. Bunlar, Frekans Analizi, Varyans Analizi (Analysis of Variance, ONE-WAY-ANOVA), t-testi (Independent-Samples T Tests), Post Hoc Multiple Comparisons (Tukey HSD) testleridir. Araştırmada din görevlilerinin mesleki doyumunu etkileyen faktörlere ilişkin elde edilen bulgular çalışmanın uygulama bölümünde tablo ve grafiklerle sunulmuş, sonuç bölümünde genel bir değerlendirme yapılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur. Anahtar Kavramlar: Meslek, Doyum, Diyanet İşleri Başkanlığı, İzmit
Özet (Çeviri)
In our country, the Religious Affairs Directorate carries out religious services in the public framework. This institution is trying to meet the needs and needs of our society through its central organization, provincial organization, foreign organization and media channels. In general terms, the Presidency of Religious Affairs has two main tasks. One is to enlighten society on issues such as faith, worship and morality, and the second is to manage places of worship through the performance of religious services. The scope of activity of the Presidency and its range of activities are quite wide and are expanding day by day. On the one hand, the Koran courses primarily through religious education activities when trying to execute, on the other hand, a mosque inside and outside of religious services is being pursued. This, as well as to support religious education activities in the family, adult ladies for the in resumed Quran courses with provincial and district mufti of the bodies of the family to meet the needs of religious matters Family and Religious Guidance Bureau has been operating. This research; To determine the factors that prevent or support the professional satisfaction of religious officials, to measure the professional satisfaction of religious officials with the information and findings to be established and to contribute to the more efficient becoming the society. The questionnaire and Professional Satisfaction Scale prepared in line with the aim were applied to 124 imam-hatip, 23 muezzin-kayyim and 123 Kurat çeği an course instructors from the religious officials working in Kocaeli province of İzmit in 2018. The results of the survey were analyzed in SPSS 18.0 statistical program and various statistical techniques were used in the evaluation of the data. These are Frequency Analysis, Analysis of Variance, ONE-WAY-ANOVA, t-test, Post-Hoc Multiple Comparisons (Tukey HSD). In the study, the findings of the factors affecting the professional satisfaction of religious officials were presented with tables and graphs in the application section of the study, a general evaluation was made in the conclusion section and various suggestions were introduced.