Farklı kalınlıkların ve farklı polimerizasyon sürelerinin bulk fill kompozitlerin mikrosertliğine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different thicknesses and different curing times on microhardness of bulk fill composites
- Tez No: 550551
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL NALÇACI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bulk fill rezin kompozitler, Polimerizasyon süresi, Vickers mikrosertlik, Bulk-fill Resin composites, Curing time, Vickers microhardness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı rezin kalınlığının ve polimerizasyon süresinin beş bulk fill kompozit rezinin [Tetric Evo-Ceram Bulk Fill (TE), X-trafil (XF), Filtek Bulk Fill Posterior (FB), Admira Fusion x-tra (AF), GrandioSO x-tra (GS)] mikrosertliği üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Hazırlanan bulk fill kompozit rezin örnekler eşit olarak 5 gruba ayrılmıştır. Her grup kalınlık (2 ve 4 mm) ve ışıklama sürelerine (10 ve 20 sn) göre 4 eşit alt gruba (n=5) ayrılmıştır. Örnekler sadece üst yüzeyden polimerize edilmiş ve 24 sa boyunca 37◦C de distile suda saklanmıştır. Hem alt hem de üsy yüzeylere 300 gr yük 15 sn boyunca, Vickers sertlik cihazıyla uygulanarak mikrosertlik değerleri ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar SPSS 21 paket programı ile Üç Yönlü Varyans Analizi Testi ANOVA kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi p> 0,05 olarak belirlenmiştir. Alt ve üst yüzey ortalama mikrosertlik değerleri arasındaki anlamlı ilişkileri belirlemek için Bonferroni Korelasyonu kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak en yüksek sertlik değerlerini tüm gruplarda X-ta fil göstermiştir. X-tra fil, Tetric EvoCeram Bulk Fill, GrandioSO x-tra bulk fill kompozit rezinler üretici firma önerilerine göre 4 mm kalınlıkta 10 sn polimerize edildiğinde yeterli yüzey sertlik değerleri göstermiştir. Filtek Bulk Fill Posterior ve Admira Fusion x-tra 4 mm kalınlıkta üreticilerin önerdiği 20 saniye polimerizasyon süresiyle kullanılmalıdır. Derinlik artışıyla birlikte her kompozit mikrosertlik değerlerinde azalış göstermiştir. Tüm gruplarda polimerizasyon süresinin arttırılması sertlik değerlerini arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of study was to evaluate the effect of resin thickness, and curing time on the microhardness of five bulk -fill resin composites; Tetric Evo-Ceram (TE), X-trafil (XF), Filtek Bulk Fill Posterior (FB), Admira Fusion x-tra (AF), GrandioSO x-tra (GS). 100 specimens were divided equally into 5 bulk-fill resin composite groups. Each group was subdivided into 4 equal subgroups (n=5) according to thicknesses (2 and 4 mm) and curing times (10 and 20 seconds). The specimens were light-cured from the top surface only. Specimens were stored for 24 h in distilled water at 37◦C. Microhardness test was conducted on both top and bottom surfaces using Vickers microhardness tester with 300 g load and a dwell time of 15 seconds. Data were analyzed by SPSS 21: Three-way ANOVA of Variance. The significance level was set at p>0,05.Bonferroni Correlation used to determine significant correlations between mean micro-hardness (top) and (bottom) surfaces. As a result of this study, the highest hardness values were showed by X-trafil in all groups. X-tra fil, Tetric EvoCeram Bulk Fill, GrandioSO x-tra bulk fill composite resins showed sufficient surface hardness values when polymerized for 10 sec at 4 mm thickness according to the manufacturer's recommendations. Filtek Bulk Fill Posterior and Admira Fusion x-tra should be used with a curing time of 20 seconds recommended by manufacturers of 4 mm thickness. Each materials' microhardness values exhibited decreasing with increased depth. Increasing the polymerization time in all of the groups increased the hardness values.