Obstrüktif uyku apnesi sendromlu hastalarda komorbidite ve obezite arasındaki ilişki
The relationship between comorbidity and obesity in patients with obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 550604
  2. Yazar: ERSİN ERSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Komorbidite, Obezite, Comorbidity, Obesity, Obstructive Sleep Apnea Syndrome
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada, bir hastanenin uyku apne ünitesine başvuran bireylerde Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) görülme sıklığının saptanması, OSAS ile obezite ve komorbidite arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çanakkale ili Ezine Devlet Hastanesi Uyku Apne Ünitesi'ne Temmuz 2017 – Haziran 2018 tarihleri arasında başvuran ve polisomnografi çekilen 684 birey ile yürütülmüştür. Retrospektif yürütülen bu araştırmada veriler arşiv kayıtlarından elde edilmiştir. Araştırma grubunun yaş ortalaması 49,93±12,90'dır ve %68,7'si erkektir. Grubun %62,0'ı obezdir ve %98,8'inde kronik veya sistemik hastalık, %51,9'unda en az bir eşlik eden hastalık vardır. Çok değişkenli lojistik regresyon analizine göre: katılımcılarda OSAS görülme olasılığı; erkeklerde, ileri yaşlarda, düşük eğitimi olanlarda, emekli bireylerde, alkol kullananlarda, gündüz uykululuğu olanlarda, preobez ve obezlerde, eşlik eden hastalığı olanlarda değişkenlerin referans kategorilerine göre daha fazladır. Bazı özelliklere göre düzeltilen (Adjusted R2) çok değişkenli lojistik regresyon analizine göre OSAS varlığı ile BKİ ve komorbidite arasında pozitif yönde ilişki belirlenmiştir. OSAS görülme olasılığı zayıf ve normal BKİ'ye sahip olanlara göre preobezlerde 2,087 kat (OR, %95 GA: 1,126-3,869), obez sınıf I'de olanlarda 4,470 kat (2,350-8,504), obez sınıf II'de olanlarda 6,880 kat (3,345-14,150), obez sınıf III'de olanlarda 31,572 kat (9,883-100,857) yüksek saptanmıştır. OSAS görülme olasılığı komorbiditesi olmayanlara göre iki hastalığı olanlarda 2,176 kat (1,383-3,424), üç ve daha çok hastalığı olanlarda 3,395 kat (1,907-6,042) fazladır.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim of the study was to determine the frequency of Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) in persons admitted to a hospital and to determine the relationship between OSAS and obesity and comorbidity. This research is cross-sectional type. A total of 684 persons who were admitted to the Sleep Apnea Unit of Ezine State Hospital of Çanakkale Province between July 2017 and June 2018 and who underwent polysomnography. In this retrospective study, the data were obtained from the archive records. The mean age of the study group was 49.93±12.90 and 68.7% was male. 62.0% of the group was obese and 98.8% had chronic or systemic disease and 51.9% had at least one comorbid disease. According to multivariate logistic regression analysis: the probability of OSAS being seen in participants was higher in males, at later age, alcohol users, in those with daytime sleepiness, pre-obeses and obese, comorbidity in the variables more than the reference categories. The multivariate logistic regression analysis with reference to Adjusted R² has indicated that the OSAS frequency has been positively correlated with the BMI and comorbidity. The probability of OSAS was 2.087 times (OR, 95% CI: 1.126-3.869) higher in pre-obeses groups compared to those with normal BMI 4.470 times (2.350-8.504) in obese Class I, 6.880 times (3.345-14.150) in obese Class II, 31.572 times (9.883-100.857) higher in obese class III. The probability of OSAS was 2.176 times (1.383-3.424) higher in patients with had two diseases, and 3.395 times (1.907-6.042) higher in patients with had three or more diseases than without comorbidity.