İdiyopatik parkinson ve progresif supranükleer palsi'de okülomotor, denge ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Investigation of oculomotor, balance and quality of life inidiopathic parkinson and progressive supranuclear palsy
  1. Tez No: 550634
  2. Yazar: AYCEM ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN AKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İdiyopatik Parkinson, Progresif Supranükleer Palsi, Okülomotor, Denge, Yaşam Kalitesi, Idiopathic Parkinson, Progressive Supranuclear Palsy, Oculomotor, Balance, Quality of Life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Araştırmamızın birincil amacı, idiyopatik parkinson hastalığı (İPH) ve progresif supranükleer palsi (PSP) hastalığında okülomotor, denge ve yürüme fonksiyonlarının ve yaşam kalitesindeki farklılıkların incelenmesidir. İkincil amacı, vertikal-horizontal sakkad değerlerinin, izleme göz hareketleri değerlerinin ve optokinetik nistagmus kazanç değerlerinin İPH ve PSP ayırıcı tanısında kullanılabilirliğinin belirlenmesidir. Yöntem: Çalışmaya 27 İPH ve 16 PSP tanısı alan hasta ile demografik özellikleri eşleştirilmiş 22 kontrol alınmıştır. Göz hareketleri Videonistagmografi (VNG), denge-yürüme performansı Berg Denge ölçeği (BDÖ) ve Dinamik Yürüme İndeksi (DYİ), yaşam kalitesi Parkinson hastalığı Yaşam Kalitesi Anketi (PDQ-39) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: İPH ve PSP grubunun kontrol grubuna göre daha düşük denge ve yürüme performansı gösterdikleri bulunmuştur. PSP grubunun, yaşam kalitesi puanlarının İPH grubuna göre daha düşük olduğu bulunmuştur. Göz hareketleri değerlendirmesinde, vertikal ve horizontal sakkad, izleme göz hareketleri ve optokinetik nistagmus değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Roc analizinde, vertikal sakkad testinde yukarı sakkad latansı için 290,0 ms ve üzeri, aşağı sakkad latansı için 324,0 ms ve üzeri, horizontal sakkad testinde sola sakkad latansı için 241,75 ms ve üzeri değerler istatistiksel olarak anlamlı kesim noktası olarak saptanmıştır. Sonuç: İPH ve PSP gruplarında kontrol grubuna göre denge-yürüme performansın da ve göz hareketlerinde bozulma tespit edilmiştir. PSP grubunda İPH grubuna göre yaşam kalitesinde bozulmanın daha belirgin olduğu bulunmuştur. PSP ve İPH'de okülomotor bozuklukların denge-yürüyüş fonksiyonlarını olumsuz etkilediği ve bu durumun yaşam kalitesinde bozulmaya neden olduğu düşünülmektedir. PSP ve İPH'nin ayırıcı tanısında okülomotor bulguların objektif ölçümlerinin ve vertikal-horizontal sakkad değerlerinin belirlenen kesim noktalarının klinik değerlendirmeye katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of our study is to investigate the differences in oculomotor, balance, walking abilities and quality of life in patients with idiopathic parkinson's disease (IPD) and progressive supranuclear palsy (PSP). Secondary aim is to determine the value of the vertical-horizontal saccade, pursuit eye movements and optokinetic nystagmus at usability of differential diagnosis of PSP and IPD. Methods: The study included 27 patients with IPD and 16 PSP and 22 controls with demographic characteristics. Eye movements have been evaluated with videonistagmography (VNG), balance-walking performance with Berg Balance Scale (BDI) and Dynamic Walking Index (DMI), quality of life with The 39-Item Parkinson's Disease Questionnaire (PDQ-39). Findings: It has been revealed that IPD and PSP group showed lower balance and walking performance than control group. The quality of life scores of PSP group were lower than IP group. In eye movement evaluation vertical and horizontal saccade, pursuit eye movements and optokinetic nystagmus values showed statistically significant difference. In Roc analysis, the cut-off points of the values of 290.0 ms and above for saccade latency up, 324.0 ms and above for saccade latency down in vertical saccade test and 241.75 ms for saccade latency to the left in horizontal saccade test were found to be statistically significant. Conclusion: It has been showed that in the IPD and PSP groups balance-walking performance deteriorated and abnormal eye movements were observed. The quality of life in PSP was more pronounced than IPD group. Moreover, oculomotor disorders negatively affect balancewalking functions in PSP and IPD and this may lead to impaired quality of life. Objective measurements of oculomotor findings in the differential diagnosis of PSP and IPD might contribute to better clinical evaluation.