Rekreasyon pazarlaması bağlamında sosyal ağ kullanımının kulüp sadakatine etkisi
The effect of social network use on club surface in the context of recreation marketing
- Tez No: 550638
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KOÇYİĞİT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Spor Pazarlama, Sosyal Ağlar, Marka ve Kulüp Sadakati, Recreation, Sports Marketing, Social Network, Brand and Club Loyalty
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
Sosyal medya hayatın her alanında kullanıcılarına iletişim kurma açısından çok büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu durumun farkında olan spor kulüpleri, spor pazarlaması bağlamında rekabet güçlerini zirvede tutmak için markalaşarak sosyal ağ platformlarını etkin bir şekilde kullanmaktadırlar. Günümüzde hem spor kulüpleri hem de taraftarlar sosyal ağların sunmuş olduğu interaktif iletişim sayesinde sürekli paylaşım halinde bulunabilmektedirler. Bu araştırma çalışmamızda, rekreasyon pazarlaması bağlamında taraftarı olduğu spor kulübünü sosyal ağ platformlarında aktif bir şekilde takip eden bireylerde oluşan sadakat duyguları üzerindeki etkiler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu Konya ili içerisinde yaşayıp takımını sosyal medya mecralarında aktif bir şekilde takip eden Galatasaray taraftarları oluşturmaktadır. Uygun örnekleme metodu ile yaş aralığı 16 ve üzeri olarak seçilmiştir. 189 kadın ve 176 erkek olmak üzere toplam 365 kişiye beşli likert ölçekli anket uygulanmıştır. Verilerin analizinde (SPSS 21.0) istatistik programı kullanılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda sosyal ağ kullanımı ile kulüp sadakati arasında 0,560 değerinde orta derecede pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Taraftarların kulüplerini takip ettikleri sosyal ağları kullanımlarının kulüp sadakati oluşturmasında olumlu ve anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu etkilemenin ne derece olduğunu belirlemek için yapılan regresyon analiziyle taraftarların rekreasyon pazarlaması bağlamında sosyal ağ kullanımı faktörünün; bağımlı değişken olan kulüp sadakati üzerinde anlamlı, pozitif ve doğrusal bir etkisi olduğu sonucu araştırmanın en genel sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In every part of life, social media provides its users with many advantages in terms of communication. The athletic clubs who are aware of this situation effectively use the platforms of social network in order to keep their power of rivalry at its peek with branding, as part of sports marketing. Today both athletic clubs and supporters can share constantly thanks to the interractive communication provided by social networks. In this work of research, the influence on the loyalty emotions of the individuals who actively follow the clubs that they support on social network platforms as a part of recreation marketing is tried to be identified. The sample group of the study are formed of the Galatasaray supporters who live in the province of Konya and actively follow their team on social media channels. The age range is decided on 16 years old and above with the method of appropriate sampling. Five point likert scaled survey are applied to 189 women and 176 men, totally 365 individuals. (SPSS 21.0) statistical software is used during the analyzation of the data. In the result of correlation analysis, it is determined that there is a moderately rated, positively oriented relationship in the value of 0,560 between social network usage and club loyalty. It is precipitated that the usage of social network where the supporters follow their clubs has a positive and significant influence on building club loyalty. With the regression analysis that is made to state the value of the influence, the general result of the research is that the supporters' social network usage as a part of recreation marketing has a significant, positive and linear influence on the club loyalty that is the dependent variable of social networking factor.