Fakülte öğrencilerinin finansal davranış ve finansal tutum düzeyleri: Trakya Üniversitesi örneği
Financial behavior and financial attitude levels of faculty students: the case of Trakya University
  1. Tez No: 550651
  2. Yazar: SERKAN MEYDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BATUHAN GÜVEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Davranış, Finansal Tutum, Finansal Farkındalık, Finansal Yeterlilik, Financial Behavior, Financial Attitude, Financial Awareness, Financial Capability
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, 2017-2018 akademik yılında Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan 400 lisans öğrencisinin finansal davranış ve finansal tutumları ile sosyo-ekonomik, demografik ve tanımlayıcı özellikleri arasındaki ilişkiyi ortaya koyma amacını taşımaktadır. Finansal davranış değişkeni ile sosyo-ekonomik, demografik ve tanımlayıcı değişkenleri olan, yaş, arasında istatiksel farklılık bulunmuş, cinsiyet, bölüm, anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi ve aylık ortalama gelir değişkenleri arasında ise anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Yine, finansal tutum değişkeni ile (ölçek) sosyo-ekonomik, demografik ve tanımlayıcı değişkenleri olan, yaş, cinsiyet, bölüm, anne öğrenim düzeyi, baba öğrenim düzeyi ve aileye ait aylık ortalama gelir değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bunlara karşın, finansal davranış ile finansal tutum arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the financial attitudes and behaviors of 400 undergraduate students at Trakya University by applying a survey during the 2017-2018 academic year. Findings indicate that there is statistical difference between the financial behavior variable and socio-economic, demographic and descriptive variables. However, no meaningful relationship was found between gender, department, education level of mother and father, and the monthly income of the students. There is statistically meaningful relationship between financial attitude and financial behavior. Due to the high levels of awareness towards financial attitude and behavior, it is appropriate to assert that students are conscious about the nature of money but yet unable to save a significant amount.