Sınıf öğretmenlerinin görsel sanatlar dersine ilişkin tutumları ve alan bilgisi yeterlilikleri üzerine bir araştırma
The attitudes of the class teachers on the course of visuals understanding
  1. Tez No: 550954
  2. Yazar: AYŞENUR BAKIRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TAŞKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, Görsel Sanatlar Eğitimi, Kazanım, Alan Yeterlilik Algısı, Tutum Algısı, Classroom Teaching, Visual Arts Education, Acquisition, Area Proficiency Perception, Perception of Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin Görsel Sanatlar Dersine ilişkin tutumları ve alan yeterlilik algı düzeylerine yönelik bir araştırma yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemi ise Erzincan'da çalışan 116'sı (%54,71) bayan, 96'sı erkek (%45,28) 212 sınıf öğretmeni ile Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde okuyan mezun durumdaki 74'ü bayan (%69,15), 33'ü erkek (%30,85) öğretmen adaylarından meydana gelmektedir. Öğretmenler, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden“İlişkisel Tarama Yöntemi”kullanılmıştır. Gerekli verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Tutum Ölçeği”ve“Alan Yeterlilik Algı Ölçeği”olmak üzere iki ayrı araştırma ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırma veri analizleri, SPSS 22 istatistik programında yapılmıştır. Araştırma bulguları, .05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Tutum ve alan yeterlilik algı ölçeklerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Shapiro-Wilk Normallik Testi uygulanmış, güvenirlikleri için Cronbach Alpha Katsayısı hesaplanmıştır. Ayrıca ölçeklerin, geçerliliklerini belirlemek amacıyla Madde Toplam Korelasyon Testi kullanılmıştır. Kapsam geçerliliği için uzman görüşü alınmış, yapı geçerliliği için de Açımlayıcı Faktör Analizi uygulanmıştır. Test madde puanlarının normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Shapiro-Wilk Basıklık- Çarpıklık Analizleri yapılmıştır Bunların yanında sınıf öğretmenlerinin aday ve çalışan olma durumlarına ve cinsiyetlerine göre farklılıklarını tespit etmek amacıyla Bağımsız Örneklem T Testi uygulanmıştır. Uygulanan tutum ve alan yeterlilik algı ölçekleriyle, mezun durumundaki ve çalışan sınıf öğretmenlerinde cinsiyet açısından tutum, alan yeterlilik algısı ve toplamda herhangi bir farkın ortaya çıkmadığı görülmüştür Ortalamalara bakıldığında, mezun durumundaki aday sınıf öğretmenleri için tutum ölçeğinin ortalaması 150 üzerinden 105 (%70), alan yeterlilik algı ölçeğinin de ortalaması 275 üzerinden 188 (%68)'dir. Uygulanan Cronbach Alfa katsayısına göre güvenirlik katsayısı tutum ölçeğinde .88, alan yeterlilik algı ölçeğinde .92 olarak hesaplanmıştır. Çalışan sınıf öğretmenleri için ise tutum ölçeğinin ortalaması 150 üzerinden .102 (%68) alan yeterlilik algı ölçeğinin ortalaması 275 üzerinden 185 (%67)'dir. Uygulanan Cronbach Alfa katsayısına göre güvenirlik katsayısı tutum ölçeğinde .72, yeterlilik ölçeğinde .95'tir. Sonuç olarak tüm veriler göstermektedir ki, mezun durumda ve çalışan sınıf öğretmenleri arasında tutum ve alan yeterlilik algısı açısından çok ciddi bir fark bulunmamaktadır. Bayanlarda oranların erkeklere göre biraz daha fazla oluşunun bayanlarda sanatsal faaliyetlere duyulan ilginin biraz daha fazla oluşundan kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to conduct a research on the attitudes of the classroom teachers towards the Visual Arts course and the levels of perception of field competence. The universe of the study is composed of classroom teachers. The sample was composed of 116 (54.71%) females working in Erzincan, 96 male (45.28%) female teachers (212.21). 15), 33 male (30.85%). Teachers were determined by criterion sampling method from purposeful sampling methods. In the study, ler Relational Screening Method“was used. In order to collect the necessary data, two different research scales were used:”Attitude Scale Yeter and" Field Proficiency Perception Scale iki developed by the researcher. The data were analyzed using SPSS 22 statistical program. The research findings were tested at .05 significance level. Shapiro-Wilk Normality Test was applied to determine whether the attitude and field competence perception scales showed normal distribution, and Cronbach's alpha coefficient was calculated for their reliability. In addition, Item Total Correlation Test was used to determine the validity of the scales. Expert opinion was obtained for scope validity and exploratory factor analysis was applied for construct validity. In order to determine whether the test item scores show normal distribution, Shapiro-Wilk Baseline-skewness analyzes were conducted. It has been observed that the attitude and field qualification perception and total difference in total are not observed in the graduated and working class teachers with the attitude and field competence perception scales applied. On average, the average of the attitude scale for the candidate class teachers in the graduated status is 105 out of 150 (70%), and the average of the field proficiency perception scale is 188 out of 275 (68%). According to the Cronbach Alpha coefficient, the reliability coefficient was calculated as .88 in the attitude scale and .92 in the field adequacy perception scale. For the working class teachers, the average of the attitude scale is 150 out of 150 and 102 (68%) is the average of the scale of the scale is 185 (67%) out of 275. According to the Cronbach Alpha coefficient, the reliability coefficient is .72 in the attitude scale and .95 in the competence scale. As a result, all the data show that there is no significant difference between the graduates and the working class teachers in terms of the perception of attitude and field competence. It can be said that the proportion of women in the women is slightly higher than that of men.