Kentsel dönüşüm çalışmalarının kent sakinlerinin güvenlik algıları üzerindeki etkileri: Altındağ örneği
The effects of urban transformation work on the safety perceptions of city sites: Altındağ sample
  1. Tez No: 551005
  2. Yazar: MUSTAFA BOZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BANU SİPAHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Çöküntü Bölgesi, Göç, Suç, Güvenlik Algısı, Kentsel Dönüşüm, Altındağ, Urban Ruined Regions, Migration, Crime, Security Perception, Urban Transformation, Altındağ
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Çalışma üç ana kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda Ankara'nın Cumhuriyet yıllarından itibaren gelişim sürecinin, genel kavramsal çerçevesi çizilmekte, göç ve artan nüfus etkeni ile birlikte yoğunlaşan yerleşim sorunları ele alınmaktadır. Ayrıca kenti ilgilendiren hukuksal gelişmeler ile planlama öncesi oluşan yerleşim alanlarının yetersizliği ya da plan dahilindeki sorunlar ve de çöküntü alanına dönüşme sürecinin meydana getirdiği olumsuzluklar ele alınmaktadır. İkinci kısımda ise Altındağ'daki çöküntü süreci ve ortaya çıkardığı yerleşim problemleri, toplumsal temelli sorunlar ve suç potansiyeli yüksek bölgeler haline gelen bölgenin, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla her bakımdan yenilenme arayışları kapsamındaki çözüm arayışları ele alınmaktadır. Çalışmanın son kısmında, Ankara Altındağ'da bulunan kentsel çöküntü bölgesi üzerinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmasının genel görünümü ile bölgeye etkileri incelenmektedir. Bu bağlamda bölgede çalışan kişiler ile mülakat yöntemiyle yapılan yüz yüze görüşmeler ve de bölgede ikamet eden kişiler ile kapalı uçlu sorular üzerinden yapılan niceliksel anketlerin sonuçları ve yorumları yer almaktadır. Alan araştırması Altındağ ilçesindeki çöküntü alanı üzerinde kentsel dönüşüm yapılan Gültepe (Çinçin) merkezli gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study consists of three main parts. In the first part, the general conceptual framework of the development process of Ankara since the Republican years is drawn, and the settlement problems that are intensified along with the migration factor and the increasing population factor are discussed. In addition, the legal developments concerning the city and the inadequacy of the settlement areas before the planning or the problems within the plan and the negativities caused by the process of transformation into the urban ruined regions area are discussed. In the second part, the process of collapse in Altındağ and the problems of settlement, social-based problems and the areas of high potential of crime are discussed. In the last part of the study, the effects of the urban transformation study on the Urban Ruined Regions area in the Altındağ area of Ankara are examined. In this context, there are face-to-face interviews conducted with people working in the region and interviews with people in the region as well as the results and comments of the quantitative surveys conducted on closed-ended questions. The field research was carried out in Gültepe (Çinçin) based on the urban transformation in the Altındağ district.