Genç yetişkinlerin cinsel mitlere olan inançlarının cinsel doyuma ve yaşam doyumuna etkisinin incelenmesi
The relationship between sexual myths with life and sexual satisfaction for young adults
  1. Tez No: 551068
  2. Yazar: ŞEYMA GÖZDE KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ OMAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel mitler, cinsel doyum, yaşam doyumu, cinsellik, cinsel eğitim, Sexual myths, sexual satisfaction, life satisfaction, sexuality, sexual education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, genç yetişkinlerin cinsel mitlere olan inancının yaşam doyumlarına ve cinsel doyumlarına olan etkisini araştırmaktır. Cinsel mitler, toplum içerisinde konuşulan cinselliğin doğasına aykırı olan abartılı tutum ve beklentilerdir. Araştırma kapsamında üç aydan daha fazla süredir heteroseksüel bir partnerle duygusal ilişkisi olan 24-40 yaş arasındaki 128 kişiye online olarak ulaşılmıştır. Çalışmanın ölçek bataryasını, Golombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Cinsel Mit Değerlendirme Formu oluşturmuştur. Çalışmanın bulguları sonucunda; cinsel doyumun az olmasının yaşam doyumunu düşük düzeyde etkilediği, cinsel mitlerin evli bireylere göre bekar bireylerde daha çok olduğu ve cinsel mitlere inanç düzeyinin ilk ve ortaokul mezunlarında daha çok olduğu bulunmuştur. Cinsel bilgilerin ilk aile içerisinde öğrenilmesinin Cinsel Doyum Ölçeği'nin Kaçınma alt boyutuyla ilişkisi gözlemlenmiştir. Türk toplumunda cinsel eğitim milli eğitim bünyesinde verilerek yaygınlaştırılırsa cinselliğe olan yanlış inanışlar azalacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of young adults' belief in sexual myths on life satisfaction and sexual satisfaction. Sexual myths are exaggerated and nonscientific attitudes and expectations that are common in society. Wtithin research, 128 people aged 24-40 years who has romantic heterosexual partner for more than three months were joined research online. In this study Golombok-Rust Sexual Satisfaction Scale, Life Satisfaction Scale, and Sexual Myth Evaluation Form were used. As a result of the study; it was found that sexual satisfaction had a low effect on life satisfaction and that sexual myths were more common in singles than married couples. The level of believe in sexual myths was higher in primary and secondary school graduates. The relationship between learning sexual information at family and avoidance of sexuality has a low lovel significant. This research suggests that the sexual education given with national education system would for increase scientific sexual information.