Farklı kökenli pestisitlerin Konya ili derbent ilçesi çilek üretim alanında bulunan emici zararlı türlerinin popülasyonları üzerine etkileri
Effects of different origins pesticides on sucking pest populations found in strawberry production field in derbent district of Konya province
- Tez No: 551125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN DEMİRÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yaprakbiti, kırmızıörümcek, thrips, Azadiracthin, Lecanicillium lecanii, Paecilomyces fumosoroseus, Aphid, spider mite, thrips, Azadiracthin, Lecanicillium lecanii, Paecilomyces fumosoroseus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, farklı kökenli pestisitlerin kabarla çilek çeşidi üzerinde Frankliniella occidentalis Pergande, (Thysanoptera: Thripidae) Tetranychus urticae Koch, (Aracnida: Acari) Chaetosiphon fragaefolii (Pentatrichopus) Cockerell (Hemiptera: Aphididae)'in popülasyon seviyelerine etkisi araştırılmış ve ayrıca, farklı pestisit uygulamalarının kâr, verim ve maliyet analizleri de gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2016 ve 2017 yılları arasında, Konya'nın Derbent ilçesinde 1 da alanda yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre dizayn edilen çalışmada, haftalık olarak gerçekleştirilen çiçek yaprak ve meyve örneklemeleriyle zararlı türlerin ekonomik zarar eşiklerini geçip geçmedikleri belirlenmiş ve buna göre pestisit uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Muameleler çevre dostu (K+) (Lecanicillium lecani, Azadiracthin, Paecilomyces fumosoroseus), konvansiyonel preparatlardan (K-) (Deltamethrin, Abamectin, Imidacloprid, Methomyl, Hexythiazox, Spirodiclofen+Abamectin, Thiacloprid) ve kontrol bloklarından oluşmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, kontrol bloklarındaki zararlı popülasyonları ile (K+) ve (K-) uygulamalarındaki zararlı popülasyonu karşılaştırıldıklarında her iki yılda da (K+) ve (K-) uygulamalarının istatistiki olarak % 95 güvenle bir fark yaratmağı ve zararlı popülasyonlarını düşürdükleri saptanmıştır. Yapılan ekonomik analizler sonucunda, 1 da alanda (K+) uygulamasında çilek üretimi 214,053 kg, (K-) uygulamasında 216,129 kg ve hiçbir uygulamanın yapılmadığı Kontrol bloklarında ise 159,747 kg olarak gerçekleşmiştir. Yapılan analizler sonucunda Derbent ilçesinde üreticilerin konvansiyonel preparatlar yerine çevre dostu preparatları tercih etmesi durumunda zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiğinin altına çekebileceği ve verimde de herhangi bir kayıp oluşmayacağı belirlenmiştir. Çilek üretiminin her muamele için Derbent ilçesinde kârlı olduğu ancak ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve farklı fiyattan pazarlama olanakları sonucunda (K+) uygulanan bloklardan elde edilen kârın daha fazla olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of different origins pesticides on the populations Frankliniella occidentalis Pergande, (Thysanoptera: Thripidae) Tetranychus urticae Koch, (Aracnida: Acari) Chaetosiphon fragaefolii (Pentatrichopus) Cockerell'in (Hemiptera: Aphididae) were investigated. In addition, profit, yield and cost analysis of different pesticide applications were performed. The research was conducted between the years of 2016 and 2017 in an area of 1 acre in Derbent district of Konya. The study was designed according to the randomized block design. It was determined by the weekly flower, leaf and fruit sampling whether the harmful species exceed the economic loss thresholds. Treatments consist of environmentally friendly (K+) (Lecanicillium lecani, Azadiracthin, Paecilomyces fumosoroseus), conventional preparations (K-) (Deltamethrin, Abamectin, Imıdacloprid, Methomyl, Hexythiazox, Spirodiclofen+Abamectin, Thiacloprid) and control blocks. According to the results of the study, when the harmful populations in control blocks and applications in the (K+) and (K-) blocks compared, it was found that (K+) and (K-) applications in both years has a significant differences in confidence interval of 95% and reduces the harmful populations. As a result of the economic analyzes, strawberry production in 1 da area and (K +) application was realized as 214,053 kg, 216,129 kg in the (K-) application and 159,747 kg in the control blocks in which no application was performed. As a result of the analysis, it was determined that if the producers prefer environmentally friendly preparations instead of conventional preparations, they can attract harmful populations below the economic loss threshold and there will be no loss in yield in Derbent district. It is determined that strawberry growing is profitable in Derbent district for each treatment, as a result of reducing agrichemical prices and marketing opportunities at different prices, profit obtained from K+ application blocks will be higher.