Lapta (Kıbrıs) bölgesinde bir aeropalinolojik çalışma
  1. Tez No: 55116
  2. Yazar: ŞERİFE İLKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEVİL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polen, Atmosfer, Lapta Sayfa adeti: 64, Pollen, Atmosphere, Sivas
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
LAPTA (KIBRIS) BÖLGESİNDE BİR AEROPALİNOLOJİK ÇALIŞMA (Yüksek Lisans Tezi) ŞERİFE İLKİN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1996 ÖZ Bu araştırma Kıbrıs'ın Girne şehrine 8 mil yakınlıkta 'Lapta' kasabasında yapılan aeropalinoiojik bir çalışmadır. Bu nitelikte bir araştırma Kıbrıs'ta ilk kez gerçekleştirilmiş olup polenlerin neden olduğu hastalıkların teşhis ve tedavisinde hekimlere yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Çalışmamızda gravimetrik metodun uygulama aracı Durham (1946) kullanılmıştır. Araca yerleştirilen günlük preparatlarda 1 cm2'ye düşen polenlerin aylık dağılımları, sayımları ve morfolojik olarak tanımlanması yapılarak mikrofotoğrafları çekilmiştir. Sonuçlar meteorolojik faktörlerle karşı laştırı Imıştır. Lapta atmosferinde 1994- 1995 Mart'tan, Ekim ayı sonunu dek, Pinaceae, Oleaceae, Gramineae, Betulaceae, Cupressaceae, Polygonoceae, Chenopodiaceae / Amaranthaceae, Juglandaceae, Compositae, Urticaceae ve Caryophyllaceae familyalarına ait polenlere rastlanmıştır. Bilim Kodu: 401.03.01
Özet (Çeviri)
Tez Yöneticisi : Prof. Sevil PEHLİVAN AEROPALINOLOGICAL RESARCH İN LAPTA M.Sc Thesis ŞERİFE İLKİN GAZİ UNIVERSITY INSTITUE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 1995 ABSTRACT This research is about airborne pollens grains of Lapta in Cyprus. It was a first research of Cyprus. We aimed to help to physicians on treatment and diagnosis of airborne pollens grains which course to diseases. We investigated gravimetrically the airborne pollen grains by using the Durham sampler. Pollen grains fall per cm2 of daily preparations placed on this device and after then identification is being morphologically mode, their microphotographs are taken. In 1994-95 March-October as a result the air borne pollen grains belong to 1 1 taxa were identified in atmosphere of Lapta. Science code: 401.03.01