Termal turizmde hizmet kalitesi boyutlarının analitik hiyerarşi süreci yöntemi ile önceliklendirilmesi
Prioritization of service quality dimensions in thermal tourism by analytic hierarchy process method
- Tez No: 551197
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMRE GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Termal Turizm, Hizmet Kalitesi, AHP, TOPSIS, Thermal Tourism, Service Quality, AHP, TOPSIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Termal turizm, kişilerin dinlenme ve yenilenme ile ilgili isteklerinin sağlıkla buluştuğu alternatif bir turizm çeşididir. Diğer turizm hizmetlerinde olduğu gibi termal turizm için de hizmet kalitesi büyük önem arz etmektedir. Burada sadece bir turizm hizmeti değil aynı zamanda bu turizm faaliyetine katılanların sağlıklarına yönelik hizmet de sunulmaktadır. Turizmde ve özellikle termal turizmde hizmet kalitesi ile ilgili yapılmış çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmada da hizmet kalitesi boyutlarının önem dereceleri belirlenmek istenmektedir. Diğer çalışmalardan farklı olarak, önem derecelerinin belirlenmesi için istatistiksel metotların yerine çok kriterli karar verme tekniklerinden yararlanılmıştır. Termal turizm faaliyetine katılan müşteriler, turizm akademisyenleri ve termal turizm işletmeleri çalışanlarının katıldığı bir araştırma yapılmış ve elde edilen verilerle hizmet kalitesi boyutlarının önem dereceleri belirlenmeye çalışılmıştır. İzmir ilinde faaliyet gösteren turizm işletme belgeli termal otellerin hizmet kalitesi boyutlarına göre değerlendirmelerinin yapıldığı bu çalışmada öncelikle Analitik Hiyerarşi Yöntemiyle hizmet kalitesi kriterlerinin önem düzeyleri belirlenmiştir. Sonrasında ise TOPSIS yöntemiyle hizmet kalitesi boyutlarına göre işletmelerin müşteri, personel ve akademisyenler açısından önceliklendirmesi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thermal tourism is an alternative type of tourism where people's wishes about rest and renewal meet health. As in other tourism services, the service quality is of great importance for thermal tourism. There is not only a tourism service but also a service for the health of those who participate in this tourism activity. There are studies on the service quality in tourism and especially in thermal tourism. In this study, it is aimed to determine the importance of service quality dimensions. Unlike other studies, multi-criteria decision making techniques were used instead of statistical methods in order to determine their importance. Customers who participated in thermal tourism activities, tourism academicians and employees of thermal tourism enterprises participated in the study and with the data obtained from the participants, prioritization of service quality dimensions were determined. In this study, the importance of service quality criteria was determined by Analytic Hierarchy Method firstly. Then, TOPSIS method was used to prioritize the enterprises according to their service quality dimensions for customers, personal and academicians as experts' opinion.