Serum endocan (Endotelyal spesifik molekül-1) düzeyinin mesane tümörü tanısı, T evresi ve derecesi ile ilişkisi
The relation of serum endocan (Endothelial specific molecule-1) with the bladder tumor diagnosis, t stage and degree
- Tez No: 551220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR YÜCETAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, endocan, tümör belirteci, Bladder cancer, endocan, tumor marker
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Mesane tümörü tanı ve takibine yönelik olarak birçok kan ve idrar belirteci tanımlanmış olmasına rağmen, bunlar henüz sistoskopi ve sitoloji gereksinimini ortadan kaldırabilmiş ve rutin pratiğe girebilmiş değildir. Endocan (Endotel hücresine spesifik molekül-1, ESM-1) proteoglikanı (PG) anjiogeneziste ve enflamasyonda önemli bir rol oynar. Çalışmamızda mesane tümörü tanılı hastaların serum endocan/ESM-1 düzeylerini kontrol grubu ile karşılaştırmayı ve ayrıca mesane tümörü evresi ve derecesi ile serum endocan düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metot: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği'nde primer mesane tümörü tanısı konan 154 hasta ile sistoskopik değerlendirme sonucu mesane tümörü olmadığı bilinen 52 gönüllünün (kontrol grubu) serum ESM-1 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü ve bulgular karşılaştırıldı. Bulgular: Mesane kanserli hasta grubundaki ortalama serum ESM-1 düzeyi (4,102,99 ng/ml), kontrol grubuna göre (3,141,23 ng/ml) anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,018). Yapılan alt grup analizde; yüksek dereceli ve kasa invazif tümörlerde serum ESM-1 düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (Sırasıyla p=0,029 ve p=0,046). ROC analizi ile yapılan değerlendirmede eşik değer 3,472 ng/ml olarak belirlendiğinde duyarlılık %59,1, özgüllük ise %57,7 olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgulara göre artmış serum endocan/ESM-1 düzeyinin özellikle yüksek dereceli ve kasa invaze mesane tümörünü öngörmede tanısal değere sahip olabileceğini saptadık. Bu sonuca göre serum endocan/ESM-1'in yeni bir belirteç olarak mesane kanseri tanı ve takibinde sistoskopi ve sitoloji ihtiyacını azaltabileceği kanaatindeyiz. Bu konuda daha fazla hastanın olduğu kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Although many blood and urine markers have been identified for the diagnosis and follow-up of bladder tumor, they have not yet eliminated the need for cystoscopy and cytology and have not been able to used in routine practice. Endocan (endothelial cell-specific molecule-1, ESM-1) proteoglycan (PG) plays an important role in angiogenesis and inflammation. In our study, we aimed to compare the serum endocan/ ESM-1 levels of the patients with bladder tumor with the control group and also to determine if there was a significant relationship between bladder tumor stage and degree and serum endocan levels. Material and Method: Serum ESM-1 levels were measured by ELISA method in 154 patients diagnosed as primary bladder tumor in Istanbul Training and Research Hospital, Urology Clinic and 52 volunteers whose serum cystoscopic evaluation revealed no bladder tumor and the results were compared. Results: The mean serum ESM-1 level in patients with bladder cancer (4.102.99 ng/mL) was significantly higher than the control group (3.141.23 ng/mL) (p=0.018). In the sub-group analysis; serum ESM-1 levels were significantly higher in patients with high grade and muscle invasive tumors (p=0.029 and p=0.046, respectively). The sensitivity is %59.1 and the specificity is %57.7 when the threshold value in the ROC analysis was taken 3.472. Conclusion: According to the results of our study, we found that increased serum endocan/ESM-1 level may have a diagnostic value especially in predicting high grade and muscle invasive bladder tumor. According to this result, serum endocan/ESM-1 can reduce the need for cystoscopy and cytology in the diagnosis and follow-up of bladder cancer as a new marker. More controlled studies are needed.