User experience: The key of a successful e-commerce website
Kullanıcı deneyimi: Başarılı bir e-ticaret web sitesinin anahtarı
  1. Tez No: 551320
  2. Yazar: UĞUR GÜRSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Kullanıcı Deneyimi, E-ticaret, Dönüşüm Oranı Optimizasyonu, Digital Marketing, User Experience, E-commerce, Conversion Rate Optimization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu tezde e-ticaret sitelerinin dönüşüm oranlarının arttırılıp, başarıya ulaşmalarında kullanıcı deneyiminin ne denli etkili ve önemli olduğu ele alınmıştır. Öncelikli olarak e-ticaret ve kullanıcı deneyimi kavramları incelenmiştir. E-ticaretin 2000'li yılların başından bu yana kullanım payının artması ile birlikte, e-ticaret sitelerindeki çalışmalar da değer kazanmıştır. Bu doğrultuda web sitesi kullanıcılarının site içerisindeki üye olma, üyelik girişi yapma, ürüne bakma, ürünü sepete ekleme, ödeme adımlarında kredi kartı vb. bilgileri doldurma ve satin alma gibi aksiyonlarının, sitede yaşadıkları deneyim ile aynı doğrultuda gerçekleştiği gözlemlenmiştir. E-ticaret sitelerindeki kullanıcıları sadık bir müşteri yapmak, siteden sağlanan geliri arttırmak ya da sitenin dönüşüm oranını yükseltmek için kullanıcı davranışlarını takip etmek, anlamlandırmak ve web sitesi geliştirmelerini bu minvalde gerçekleştirmek gerekmektedir. Çalışmanın araştırma metodu olarak derinlemesine mülakat yöntemi kullanışmıştır. Mülakatlarda e-ticaret sitelerinde kullanıcı deneyimini iyileştirmek üzerine çalışan profesyoneller, e-ticaret sitelerine dönüşüm oranını arttırmak üzere danışmanlık veren dijital ajans çalışanlar ve günlük hayatında e-ticaret sitelerini aktif kullanan kişiler yer almıştır. Katılımcıların tamamı başarılı bir e-ticaret sitesinin temelinde kullanıcıyı anlamanın ve kullanıcı deneyimini iyileştirmenin bulunduğu konusunda hemfikirdir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, how effective and important the user experience is for a successful and increased conversion rates of e-commerce websites is discussed. Firstly, the concepts of e-commerce and user experience are examined. With the increase in the share of e-commerce since the beginning of the 2000s, the studies on e-commerce websites have gained value. In this direction, user actions such as signing up, logging in, viewing product, adding the product to cart, filling payment information with credit card, purchasing etc. show parallelism with the experiences within the website. In order to make the users on e-commerce sites a loyal customer, to increase the revenue from the site or to increase the conversion rate of the site, it is necessary to observe the user behaviours, to make sense and to make improvements on website for giving better experience. In-depth interview method is used as the research method. Interviews include professionals people who are working for improving user experience on websites, who is consulting brands to develop user experience on their websites and who daily visits e-commerce websites. All participants agree that the basis of a successful e-commerce site is to understand the user and improve the user experience.