Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi
Termination of rental agreement for housing and roofed workplace
  1. Tez No: 574170
  2. Yazar: NEVRAN SUİÇMEZ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Çatılı İşyeri, Fesih, Tahliye, Kiracı, Kiraya Veren, Residential, Roofed Workplace, Termination, Evacuation, Tenant, Lessor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin sona erme halleri ile ilgili olarak; gerek genel kiraya ilişkin, gerekse kendisine özgü düzenlemeler mevcuttur. Bu kapsamda, hangi yapıların konut ve işyeri olarak değerlendirilmesi gerektiği tespit edilmeli ve konut ve işyeri kirası olarak değerlendirilen yapılara özel sona erme sebeplerine ilişkin hangi düzenlemeler bulunmakta, aynı zamanda genel kiraya ilişkin düzenlemelerin ne şekilde uygulanması gerektiği, sona erme hallerinin bildirim yoluyla veya dava yoluyla ne şekilde hangi hallerde kullanılabileceği, kiracıdan kaynaklanan sona erme halleri ile kiraya verenden kaynaklanan sona erme hallerinin kanunda ne şekilde düzenlendiğinin tek tek incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Taraflardan birinin üstlenmiş olduğu yükümlülüğü yerine getirmemesi veya getirmekte gecikme göstermesi durumunda kira sözleşmenin karşı taraf açısından sona erdirme hakkı doğuracaktır. Bu çalışma kapsamında konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracının veya kiraya verenin hangi durumlarda, hangi şartlarda, hangi usul ile kira sözleşmesini sona erdirebileceği, sona ermenin sonuçları ayrıntısı ile irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Regulations about rental in general and specific to certain situation are available for termination conditions of rental agreements for housing and roofed workplace. In this regard, a meticulous examination and evaluation is required as to which buildings should be considered as housing and workplace, the available regulations about termination grounds for buildings considered as housing and workplace, the appropriate implementation manner for regulations on general rental, the ways of opting for termination through notice or legal remedy, and how tenant-based termination and landowner-based termination are regulated in law. If one of the parties does not fulfill or is late for fulfilment of its respective contractual liabilities, the counterparty shall have right to terminate the agreement. Hereby study seeks providing information about how, under which conditions and by which means tenant or landowner can terminate rental agreement for housing or roofed workplace, as well as consequences of termination.