İslami Borsa ve İslami Borsa endekslerinin performansının değerlendirilmesi
Islamic Stock Exchange and assessment of the performance of Islamic Stock Exchange indices
  1. Tez No: 551529
  2. Yazar: ELMAR ASHRAFOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVSER MİNE TÜKENMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İslami finans, İslami bankacılık, İslami sermaye piyasaları, Sharpe rasyosu, Treynor oranı, Jensen Alfa ölçütü, Islamic finance, Islamic banking, Islamic capital markets, Sharpe ratio, Treynor ratio, Jensen Alfa criterion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İslam dininde faizin ve geleneksel finansta olan bazı araçların yasak olması nedeniyle dini hasassiyeti yüksek olan Müslümanlar sahip oldukları sermayeyi bu araçlarda kullanamamaktadır. Bu nedenle 70'li yıllarda İslami finans sistemi ortaya çıkmıştır. İslami finans kendisinde faiz ve belirsizlik içeren her türlü işlemleri yasaklamıştır. İslami finans İslami bankacılık ve İslami Sermaye Piyasaları olarak iki kola ayrılmıştır. İslami bankacılığın kendine has kurallarına uygun fon toplama ve fon kullandırma yöntemleri vardır. İslami sermaye piyasaları İslam dinine uyumlu hisse senetleri ve finansal araçların işlem görmesini sağlamaktadır. Son dönemlerde yaşanan global finansal krizlerin İslami finansa sınırlı etkisi nedeniyle genel yatırımcı kitlesinin İslami yatırım araçlarına ilgisi artırmıştır. Bunun nedeni olarak da İslami finansın faizden ve belirsizlikten az etkilenmesi gösterilmektedir. Bu çalışmada, ABD, Hindistan, Türkiye, Malezya, Japonya, Hindistan'da işlem gören 6 çift İslami ve geleneksel borsa endekslerinin performanslarının birbiriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Endekslerin performansını değerlendirmek için performans değerlendirme ölçütü olarak, Sharpe rasyosu, Treynor oranı ve Jensen Alfa ölçütü kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the prohibition of interest in Islam and some tools in traditional finance, Muslims with high Islamic sensibility cannot use their capital in these vehicles. Therefore, Islamic finance system emerged in the 70s. Islamic finance has prohibited all kinds of transactions with interest and uncertainty. Islamic finance is divided into two branches as Islamic banking and Islamic Capital Markets. There are methods of fund raising and fund-raising in accordance with the rules of Islamic banking. Islamic capital markets enable the trading of stocks and financial instruments compatible with Islamic religion. Due to the limited impact of the recent global financial crises on Islamic finance, the general investor group has increased interest in Islamic investment instruments. The reason for this is the fact that interest and uncertainty has lest impact on the Islamic finance. In this study, 6 pairs Islamic and traditional stock exchanges which traded in the USA, India, Turkey, Malaysia, Japan, India are intended to be compared with each other. To evaluate the performance of the indices, the Sharpe ratio, the Treynor ratio and the Jensen Alpha criterion will be used as the performance evaluation criterion.