Otelcilik sektöründe büyüme ve uluslararasılaşma stratejileri: Divan oteli örnek olayı; Bir uluslararasılaşma başarısı
Growth and international strategies in hotel sector; Case study about divan hotel: The succes of an internationalization
- Tez No: 551604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ERENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Büyüme Stratejileri, Uluslararasılaşma, Konaklama, Otel, Tourism, Growth Strategies, Internationalization, Accommodation, Hotel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 236
Özet
Geçmişten bu yana her alanda sağlanan bilimsel gelişmelerin net sonuçlarından biri de,“ulaştırma”alanındaki gelişmeler olmuştur. Tarihsel süreç içerisinde, ulaşım olanakların artması ve iletişim dalındaki baş döndürücü gelişmeler, doğal olarak, ülkeler, kuruluşlar ve insanlar arasındaki ilişkilerin artarak yoğunlaşması sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu kapsamda artan ilişkiler, seyahat ve konaklama gibi çeşitli gereksinimlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Teknolojik gelişmelerin de mutlak katkısıyla, her alanda artan varsıllık ile insanda var olan“gezme ve merak duygusu”, turizm kavramının temelini oluşturmuştur. Bir anlamda, birkaç saatlik sürece indirgenmiş olan ulaşım olanakları sayesinde, dünyanın öbür ucu,“yakındaki mahalle”ye dönüşmüştür. Bu gelişmeler, her konuda uluslararası faaliyetleri artırdığı gibi, konaklama sektörünün de, akan süreçte gelişmesini sağlamıştır. Artık, neredeyse yarım yüzyılı aşkın bir süredir, yeryüzünün hemen her kesiminde, otelcilik sektöründeki büyüme ve uluslararası düzeye çıkma olgusu net olarak gözlemlenmektedir. Bu konuda, iç pazarlarda büyüyen ve yeterli doygunluğa erişen kuruluşların, uluslararası alanda da yer alma çalışmaları kesintisiz sürmektedir. Çünkü ülkeler ve de kuruluşlar, turizmden ve onun doğal sonuçlarından olan konaklama olgusundan, ciddi gelir elde etmektedirler. Çalışmamızda; bir şehir oteli anlayışıyla kurulan ve günümüzde“Otel Grubu”düzeyine yükselen Divan Grubunun bu yükselişini sağlayan uygulamaları, büyüme ve uluslararasılaşma kavramları temelinde incelenmiş ve ayrıca diğer bir otel türü olan, ülkemizin önde gelen resort otellerinin konuya yönelik genel durumları da ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
From past to present, one of the most significant results of scientific developments has been seen in the“transport”domain. In the historical process, the increase in transportation possibilities and the dazzling developments in communication have naturally resulted in an increasing concentration of relations between people, organizations and countries. Increased relations within this context have led to the need for travel and accommodation. With the absolute contribution of technological developments, the“traveling and curiosity”that exists in every area with the increasing vitality has been the basis of tourism concept. In a sense, thanks to the transport facilities that have reduced travel times to a few hours, the other side of the world has turned into a“neighborhood”. These developments have enabled the hospitality industry to evolve in the flow as well as increasing the international activities in every way. In almost every part of the world, the growth in the hospitality sector and to become an internationalization are clearly observed in more than half of a century. In this regard, the efforts of the organizations that are growing in their domestic markets and reaching sufficient saturation, take place in the international arena without interruption. The reason behind this is that these countries and organizations are earning significant income from tourism and its natural consequences. In this paper; established on the perspective of 'city hotel' and progressing towards the category of“Hotel Group”, the Divan Hotel and later on the Divan Group and the methods that paved the way for its progress will be analyzed within the basis of norms of growing and internationalizing while additively presenting the current situation of the pioneer Resort Hotels in Turkey.