Türkiye'de metal iş kolunda sendikaların iş sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkileri: Çorlu örneği
The impacts of the occupational health and safety of the unions in metal handle business in Turkey. Çorlu example
- Tez No: 551626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ENGİN SANAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sendika, İş Sağlığı, İş Güvenliği, Metal İş Kolu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Tarihsel süreç içerisinde iş sağlığı ve güvenliği konusu önemini korumuştur. Özellikle son yıllarda Türkiye'de artan iş sağlığı ve güvenliği sorunları konunun önemini daha da arttırmaktadır. Hukuki düzenlemelerle iş sağlığı ve güvenliği konusuyla ilgili gerekli her tedbir alınmış gözükse de iş sağlığı ve güvenliği sorunları ortaya çıkmaya devam etmektedir. Türkiye'de Metal İş Kolunda Sendikaların İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerindeki Etkileri adlı araştırmamızda sendikaların iş sağlığı ve güvenliği sorunları konusunda ne durumda oldukları düşüncesi konunun çıkış noktasını oluşturmaktadır. Yabancı yayınlar içerisinde bu konu ile ilgili araştırmalara rastlanılsa da Türkiye'de bu konu ile ilgili olarak pek fazla çalışma bulunmamaktadır. Türkiye'de Metal İş Kolunda Sendikaların İş Sağlığı ve Güvenliği Üzerindeki Etkileri konulu araştırmamızda, konu ile ilgili literatür taranmış, teorik kısımların ele alınmasından sonra ise alan araştırmasıyla da çalışma desteklenmiştir. Riskli sektörler içinde yer alan metal iş kolunda, Tekirdağ'ın Çorlu İlçesinde iş sağlığı ve güvenliği konusu üzerinde sendikaların etkisi ele alınmış ve çalışma ile sendikaların iş sağlığı ve güvenliği üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the historical process, the issue of occupational health and safety has become important. Especially in recent years, increasing occupational health and safety issues in Turkey further increases the importance of the issue. Occupational health and safety issues continue to emerge even though all necessary measures have been taken regarding occupational health and safety with legal arrangements. In our study called The Effects on The Health and Safety of The Unions in The Metal Business Segment in Turkey, the position of the trade unions in occupational health and safety issues is the starting point of the issue. Although we encounter these issues related to research in foreign publications, there is little work in Turkey regarding this issue. In our study called The İmpacts of The Occupational Health and Safety of The Unions in Metal Handle Business in Turkey, the literature on the subject was scanned and after the theoretical parts had been handled, the study was supported with the field research. In the metal sector, which is one of the risky sectors, the situation of the trade unions on the issue of occupational health and safety in the district of Çorlu in Tekirdağ was handled and a positive effect on the occupational health and safety of the trade unions was demonstrated.