Tarihsel kentlerin gelişiminde yapılaşma ölçütlerinin İstanbul-Galata örneğinde irdelenmesi
  1. Tez No: 55172
  2. Yazar: ELA AKYOL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERCAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Galata, Pera, Ortaçağ Kenti, Cenova, Tarihsel bir kentin okunması, Galata, Pera, Medieval City, Genoa, Reading a Historical City
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZET İstanbul, Doğu - Batı kavramına konu olan kentlerden biridir. Ortaçağ'da, İstanbul (Tarihi Yanmada) Ortodoksluğu (Doğu'yu) ve Galata (Pera) Katolikliği (Batı'yı) temsil etmiştir. Galata'nın Batıyı temsil etmesi, burada bir Cenova Kolonisi'nin oluşturulmasıyla başlamıştır. Ortaçağ'da Bizans împaratorluğu'nun (Romania; Romalı Ülkesi / Rum Ülkesi) başkenti olan İstanbul (Konstantinopolis), aynı zamanda çağın başlıca uluslararası ticaret yerlerinden biridir ve bu nedenle, başta Latinler olmak üzere yabancı tüccarları kendine çekmiştir. Cenevizliler, 1267 yılında Galata'nın kendilerine verilmesiyle, 13. yüzyıl ikinci yansından sonra İstanbul'da ticaret yapan Latinler arasında egemen bir güç haline gelmişlerdir. Cenevizliler Galata'ya yerleştiğinde, kent, İstanbul uluslararası ticaretinin ikincil bir parçasıdır. Aynca, bu yerleşim Bizanslılann gözünde“ ötekilerin ”;“ sürgün ”,“ mezarlık ”,“ karantina ”kentidir. Bu tanımlamalar, Galata'nın“ başkent ”olarak görülmediği anlamına gelmekte ve İstanbul'un ikincil bir parçası oluşunu doğrulamaktadır. Bu yıllarda, Galata kent strüktürü, gridal sokak örüntüsü, bu örüntüye uyan dinsel yapılan ve ana ticaret akslannm kesişiminde konumlanan forumu / meydanı ile, Yunan - Roma kenti özelliklerini sürdürmektedir. Cenevizlilere Galata'da; konsolosluk, özyönetim, serbest ticaret ve kendi kurum ve yapılanm kurma haklan tanınmıştır. Koloni, 13. yüzyıl boyunca, Galata'nın Antik Çağ'daki ilk yerleşim alam (Sycae) içinde sıkışmış ve Bizans'a tabi kalarak yaşamıştır. Galata, 14. ve 15. yüzyıllar içinde kentsel bir gelişim göstermiş; bu gelişim, Cenova Kolonisi'nin ticaret eylemliliğinin bir sonucu olmuştur. Kentsel gelişimde; Cenevizlilerin Bizans karşısında siyasal, ekonomik ve askeri olarak güçlenmesi yanında, Galata Kalesi (Kastellion; Sancta Croce; castrum), bir Bizans kulesi (Galata Kulesi), Bizans tersanesi, S. Giorgio Kilisesi ve antik ticaret yollan etken olmuştur. Ortaçağ'da Cenova ve Galata'da; aynı dinsel inancın, aynı ticaret eylemliliğinin, aynı soylu ailelerin (tüccarlann), aynı yasa ve kurumlann olması, iki kent arasında kent strüktürünün temel öğeleri açısından da benzerlikleri getirmiştir. Cenevizliler,“ ana kent ”Cenova'dan; loggia, aile kulesi, S.Giorgio Sarayı (Podesta Sarayı) ve kule - ev gibi imgesel öğeleri ve bunlann mimari karşılıklannı (işaretlerini) Galata'ya taşımışlardır. Ortaçağ Galata kent mekanında, Cenova'dan farklı bu coğrafyada, yerel koşulların getirdiği farklılıklar da okunmaktadır; Cenevizliler ana kentlerindeki Sottoripa fikrini ve aile bölgelerinin yarattığı çok merkezliliği Galata'da uygulamamışlardır. Cenova Kolonisi olduğu 13. - 15. yüzyıllar arasında Galata, bir belediye kurumunun ve özyönetiminin olması, ticaret eylemliliğiyle bir gelişim göstermesi, surlarla korunan bir kent olması, yönetimsel, ticari, dinsel eylemliliklerin kente egemen olan tek bir kamusal meydanda merkezlenmesi nedeniyle bir Ortaçağ Kenti'dir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Istanbul is one of the cities that are related with the East - West opposition. Through the Middle Ages, Istanbul (The Historical Peninsula) represented the Orthodox Church (The East) and Galata (Pera) represented the Catholic Church (The West). Galata's“ West ”representation started with the establishment of the Pera Colony. The capital city of the Byzantine Empire, Istanbul, was one of the principal international market places of the Middle Ages, which attracted the Latin merchants. In the second half of the 13th century, after the colonization of Galata, Genoese arose as a dominant power among the Latin merchants. Concurrent with the Genoese settlement in Pera, the city had been a secondary centre for the international commercial activity of Istanbul, while also been defined by the Byzantines as an“ exiles' place ”, a“ necropolis ”and a“ clearinghouse ”of the capital and a settlement for the“ others ”. These definitions mean and confirm that, Galata actually was not considered as a part of the capital, but regarded as a secondary region of the city. In this period, with its gridal pattern, religous buildings fitting into this pattern and its forum (square) at the intersection of the two main commercial streets, Galata's urban structure revealed a Greek-Roman city peculiarity. In Galata, the Genoese had the rights to establish a consulate, a self-government and free commerce, besides the freedom to inaugurate their own institutions and buildings. During 13th century, Pera Colony was crowded (and restricted) in the first settlement (Sycae) dating to Ancient Times, while politically being dependent on Byzantium. The Genoese succeeded in an urban expansion in Galata during the 14th and 15th centuries. The Galata Castle (Kastellion, Sancta Croce, castrum), a Byzantine tower (Galata Tower), a Byzantine dockyard, the Church of S.Giorgio and the ancient roads were the initiatives of this urban expansion, besides the arising political, economical and military power of Genoese against Byzantines. In Middle Ages, Galata and Genoa were two cities of the same religion, commercial activities, noble families, magistry and institutions. These similarities contributed to an urban conformity between the two cities in the case of principal urban structural elements. The Genoese transmitted the imagery elements and their architectural equivalences (signs) of Genoa; like loggia, family tower, S.Giorgio Palace and tower- house, to Pera. Besides these similarities, Medieval Galata had some distinctions from Genoa because of the local conditions of a different geographical place; as in the case of Sottoripa and the family districts which provoked a multi-centered Genoa. In 13th and 15th centuries, while being a colony settlement of Genoa, Galata was a Medieval city, because of administrative institutions, self government, urban expansion caused by its commercial activities, city walls and its communal space which centered all its commercial, administrative and religious activities.