Periodontal ve peri-implanter hastalıkta dişeti oluğu sıvısı periostin seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of periostin level of gingival crevicular fluid in periodontal and peri-implant disease
- Tez No: 551739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN GÜNDOĞAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontal hastalık, peri-implant hastalık, dişeti oluğu sıvısı, periimplant oluk sıvısı, periostin, Periodontal disease, peri-implant disease, gingival crevicular fluid, periimplant sulcular fluid, periostin
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Periodontal hastalıklar; konak ve periodonto-patojen mikroorganizmalar arasındaki spesifik ve patolojik ilişkiye bağlı olarak alveol kemiği, periodontal ligament, dişeti ve sement gibi dişi saran ve destekleyen dokuların iltihabı ile gelişen, periodonsiyum yıkımının görülebileceği enfeksiyöz bir hastalıktır. Periodontal hastalıklara bağlı olarak cep formasyonu, kanama, süpurasyon, diş kayıpları görülebilir. Diş kayıplarının tedavisinde hastanın medikal durumu, beklentisi, oral hijyen alışkanlıkları gibi birçok faktöre bağlı olarak geleneksel protezler ve dental implantlar kullanılmaktadır. Günümüzde artış gösteren peri-implant hastalıklar implant diş hekimliğinin öncelikli araştırma konularından biri olmuştur. Peri-implant hastalıklar da periodontal hastalıklar gibi inflamatuar hastalıklardır. Enflamasyonu klinik ve biyokimyasal takibi için kullanılan indeksler ve biyomarkırlar iki hastalık grubu için de benzerdir. Periostin, periodontal ligament ve periost başta olmak üzere tendonlar, kalp kapakçıkları, kornea gibi fibröz bağ dokusundan sentezlenen fascicilin ailesine üye hücresel matriks proteinidir. Doku bütünlüğü ve olgunlaşması, yara onarımı, periodontal ligament bütünlüğü için kilit rol oynamaktadır. Çalışmamızda Periodontal ve Peri-implanter hastalıklarda dişeti oluğu sıvısı (DOS)/peri-implanter oluk sıvısı (PİOS) nda Periostin seviyesini değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamıza 21 kadın 21 erkek toplamda 42 hasta dahil edildi. Hastalardan periodontal klinik ölçümler (plak indeksi, gingival indeks, klinik ataşman seviyesi, sondlama cep derinliği) ve DOS/PİOS örnekleri alındı. Örneklerin istatistiksel olarak analizinde Shaphiro Wilk testi, Mann Whitney U testi, Kruskall Wallis testi ve Ki kare testi kullanıldı. Çalışmamızda hastalık grupları arasında DOS/PİOS Periostin seviyesi bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Çalışmamızın limitasyonları dahilinde periostinin periodontal ve peri-implant enflamasyondaki potansiyel rolünü anlamak için çok merkezli, daha detaylı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Periodontal diseases; is an infectious disease that can be seen with periodontium destruction due to the inflammation of the teeth surrounding and supporting tissues which can be counted as alveolar bone, periodontal ligament, gingiva and cement depending on the complex relationships between the pathogenic microorganisms and the host. Pocket formation, hemorrhage, suppuration, tooth loss can be observed due to periodontal diseases. In the treatment of tooth loss, traditional prostheses and dental implants are used according to many parameters such as the patient's medical condition, expectation, oral hygiene habits. Increasing peri-implant disease with the spread of implant treatment in our clinics is one of the main research topics of implant dentistry. Peri-implant diseases are also inflammatory diseases such as periodontal diseases. Indices and biomarkers used for clinical and biochemical follow-up of inflammation are similar for the two disease groups. Periostin is cellular matrix protein that is member of fasciclin family. Periostin is synthesized from fibrous connective tissue such as tendons, heart valves, cornea, especially periodontal ligaments and periosteum. Periostin play a key role in tissue integrity, maturation, wound repair and periodontal ligament integrity. In our study, we aimed to evaluate the level of periostine in Periodontal (Periodontitis and gingivitis) and peri-implant (Peri-implant mucositis and Peri-implantitis) diseases in gingival crevicular fluid (GCF) / peri-implanter sulcular fluid (PISF). Clinical measurements (plaque index, gingival index, clinical attachment level, probing pocket depth) and gingival fluid samples (GCF) were taken from the patients. Statistical analysis of the samples were performed with Shapiro Wilk test, Mann Whitney U test, Kruskall Wallis test and Chi square test. In our study, there was no statistically significant difference between the disease groups in terms of GCF / PISF Periostin level. Within the limitations of our study, multicenter, more detailed studies are needed to understand the potential role of periostin in periodontal and peri-implant inflammation.