Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu
La relation sexuelle avec un mineur est un acte délictueuxthe crime of sexual intercourse with a minor
- Tez No: 551793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE SONAY EVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Reşit olmayanla cinsel ilişki, çocuk, rıza, ensest, şikayet hakkı, Sexual intercourse with a minor, child, consent, incest, right to file a complaint
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışmamızda, Türk Ceza Kanunu'nun 104. maddesinde düzenlenen Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu incelenmiştir. Suç, 15 – 18 yaş aralığında olan ve fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını anlayabilecek durumda olan çocuğun cebir, tehdit ve hile olmaksızın gerçekleştirdiği cinsel ilişkinin, sonrasında kovuşturulmasına ilişkindir. Suçun, mağdur ile evlenme yasağı bulunan kişi arasında gerçekleşmesi ya da suçun evlat edineceği çocuğun evlat edinme öncesi bakımını üstlenen veya koruyucu aile ilişkisi çerçevesinde koruma, bakım ve gözetim yükümlülüğü bulunan kişi tarafından gerçekleştirilmesi hali nitelikli haller olarak yer almıştır. Madde metninde yer alan belirsizlikler, uygulamada ve doktrinde tartışmalara sebep olmuştur. Çalışmamızda doktrindeki görüşler ve yargı kararları incelenmiş, suçun yarattığı belirsiz durumların giderilmesi gayesiyle görüşlerimize yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, the Crime of Sexual Intercourse with a Minor enacted in Article 104 of Turkish Criminal Law is examined. The crime is related to the investigation to be carried out after the sexual intercourse by a minor aged 15-18 who can understand the legal meaning and results of the action without force, threat and deception. The crimes are accepted to be major when the crime is committed between the victim and a person who is prohibited to marry the victim, or when the crime is committed against a child to be adopted by the person who undertakes the care before the adoption or a person who is obliged to protect, care and monitor the child within the frame of foster-family relationship. The uncertainties included in the article text have caused discussions in practice and doctrine. In our study, views in the doctrine and judicial decisions are examined and our opinions are included in order to eliminate the uncertain situations generated by the crime.