Flow experiences of EFL instructors in Turkey
Türkiye'de İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin akış deneyimleri
- Tez No: 551799
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL PEKER ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: akış, akış deneyimi, yabancı dil olarak İngilizce, iş ile ilgili akış, Flow, flow experience, EFL, work-related flow
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretmenlerin akış deneyimlerini, yaş, etnik köken, eğitim düzeyi, cinsiyet, cinsel yönelim ve tecrübe süresi değişkenleri üzerinden, işe kendini kaptırma, işten alınan zevk, içsel iş motivasyonu, öğretilen dil becerileri, aktiviteler ve günün saati konularına odaklanarak araştırmıştır. Çalışma, Türkiye'deki 30 üniversitede çalışan 283 öğretmen ile altı haftalık bir süre zarfında gerçekleştirilmiştir. Veriler, üç bölümden oluşan çevrimiçi bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde hem tanımlayıcı hem de çıkarımsal istatistikler kullanılmıştır. Bulgular, Türkiye'de yabancı dil olarak İngilizce öğreten öğretmenlerin dil derslerinde akış yaşadığını göstermiştir. Bulgular ayrıca, iş ile ilgili akışın öğretilen dil becerileri, aktiviteler, günün saati, yaş, eğitim düzeyi ve tecrübe süresi ile tahmin edilebileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, akış ile etnik köken, cinsiyet ve cinsel yönelim arasında belirgin bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated flow experiences of EFL instructors in Turkey by focusing on absorption, work enjoyment, intrinsic work motivation, skills, activities, and time of the day through age, ethnicity, educational level, gender, sexual orientation, and years of experience variables. The study was conducted over a six-week period with 283 EFL instructors working 30 universities. The data were collected via an online survey consisting of three sections. Both descriptive and inferential statistics were used to analyze the data. The results indicated that EFL instructors experience flow in language classes. The findings also showed that work-related flow can be predicted by skills, activities, time of the day, age, educational level, and years of experience. However, no significant relationship was found between flow and ethnicity, gender, sexual orientation.