İllüstrasyonda doku
Texture in illustration
  1. Tez No: 551813
  2. Yazar: MEVLÜT ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KINIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, doku, grafik sanatlar, dokunsal algı, Illustration, texture, graphic arts, tactile perception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
İllüstrasyon sanatı insanoğlunun kendini ifade etme ihtiyacıyla birlikte doğan ve günümüze kadar varlığını sürdüren görsel bir sanat dalıdır. Teknolojiyle birlikte gelişen ve yaygınlaşan materyallerle birlikte illüstrasyon üretim teknikleri tarih içinde giderek çeşitlenmiş, birçok farklı tekniğin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Aynı zamanda illüstrasyon sanatının yapısı ve gelişimi de bu teknolojik değişimlerden etkilenmiş, bugünkü halini almıştır. Sonuç olarak günümüzde illüstrasyon üretimi için sınırsız denebilecek kadar malzeme ve teknik imkân mevcuttur. Her görsel tasarımda olduğu gibi, görsel tasarım öğelerinin özenli ve yerinde kullanımı illüstrasyon sanatı için de oldukça önemlidir. İki boyutlu yüzeye üçüncü bir boyut katarak izleyicide farklı bir algı oluşturan ve alanı zenginleştiren doku öğesi, illüstrasyon sanatında da varlığını farklı biçimlerde göstermektedir. Görme duyusunun haricinde izleyiciye dokunsal bir algı da sunan doku, varlığını yalnızca iki boyutlu bir düzlemde görsel kopya olarak gösterse bile bireydeki etkisini devam ettirebilen ve kurduğu bağı güçlendirebilen bir yapıya sahiptir. Bu çalışmada doku öğesinin illüstrasyon sanatı üzerindeki etkileri, illüstrasyon sanatında üretim teknikleri nicel araştırmada tarama yöntemi ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
lllustration is a visual art which is born with the necessity of humans to need to express themselves and continues to exist until the present day. With the materials developing and spreading together with technology, illustration production techniques have been diversified in history and caused many different techniques to emerge. At the same time, the structure and development of illustration were influenced by these technological changes and became its current state. As a result, there are a lot of materials which might be counted unlimited today and technical facilities for illustration production as well. As with any visual design, the careful and proper use of visual design elements is also important for illustration art. The texture element, which creates a different perception in the viewer by adding a third dimension to the two-dimensional surface and enriches the area, shows its existence in different forms in the art of illustration. The texture phenomenon, which presents a tactile perception to the viewer beside the sense of vision, has a structure that can continue its effect on the individual and strengthen its bonding even if it shows its existence as a visual copy only in a two-dimensional plane. In this study, the effects of texture element on the art of illustration, the techniques of production in the illustration art were investigated by scanning method in quantitative research.