6-8 yaş grubu çocuklara yönelik ders kitaplarında illüstrasyon-yazı ilişkisinin incelenmesi ve uygulama örneği
To examine illustration and text relation on textbook for the children between 6-8 ages and application specimen
- Tez No: 605471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT MERCİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Tipografi, Sayfa Düzeni, Çocuk Ders Kitabı, Illustration, Typography, Page Layout, Child Textbook
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı,“6-8 Yaş Çocuklara Yönelik Ders Kitaplarındaki İllüstrasyon-Yazı İlişkisini Grafik Tasarım Açısından İrdelemek”ve bu kapsamda bir“Uygulama Örneği”yapmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için genel tarama modellerinden literatür taraması ve nitel yöntemlerden görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Kitap okumanın insanın gündelik hayatının rutinleri arasında yer alması ve okuma oranının yüksek olması, toplumların okuma kültürünün en önemli göstergesi olarak bilinir. Yetişkin bireylerde okuma kültürünün düzeyi eğitim-öğretim dönemindeki kazanımlarını gündelik yaşamlarında kullanıp kullanmamalarına bağlı olarak değişkenlik göstermekte iken, çocuklarda bu durum biraz daha farklıdır. Çocuklar çocukluk dönemlerinde öncelikle çevrelerinden etkilenerek bilgi ve beceri sahibi oldukları için, onların okuma kültürleri ebeveynlerine ve diğer insanlara göre değişkenlik göstermektedir. Çocukların okuma kültürüne sahip olabilmeleri için birçok uygulama yapılabileceği gibi, kitapların içeriği ve görsel tasarımı da önem taşımaktadır. Kitapların çocuklarla bir bağ kurabilmesi, çocukların hayal dünyasına dokunabilmesi, çocuklarda okuma isteği uyandırabilmesi için görsel tasarımın onların yaş gruplarına hitap etmesi gerekmektedir. 6-8 Yaş arası çocuklar okumaya henüz başlayan bir kesimi oluşturur. Onlara yönelik hazırlanan kitaplarda görsellerin konuyu yeterli düzeyde tarif edebilmesi, resimlemelerin çocuklarda heyecan uyandırabilmesi, onların yaş grubuna hitap edebilen figürlerin ve doğru renklerin tercih edilmesi oldukça önemlidir. Bununla beraber, 6-8 yaş arası çocuklarda okuma isteğini artıran bir diğer unsur ise şüphesiz yazının grafik tasarım açısından düzenlemesidir. Her ne kadar illüstrasyonlar, çocuklar ile güçlü bir iletişim kursa da, illüstrasyon ile metin arasında uyum açısından ideal bir tasarımın hazırlanması, sayfada veya sayfalar arasında akıcılığın ve bütünlüğün sağlanması, okumaya olan ilgiyi arttırmaktadır. Araştırmada 6-8 yaş çocuklara yönelik hazırlanan kitaplarda illüstrasyonların metni gerekli nitelikte betimlemeleri gerektiği, kitap sayfalarında çocukların ilgisini çekmeye ve onları kitabı okumak için heveslendirmeye yönelik amaca uygun sayfa tasarımının gerekliliği, doğru yazı karakteri tercihi ve doğru tipografik düzenin uygulanması bağlamında birtakım spesifik bulgular elde edilmiş ve araştırmada elde edilen bulgular ışığında uzman görüşleri de dikkat alınarak bir uygulama örneği hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to“examine the illustration-text relationship in the textbooks for children aged 6-8 in terms of graphic design”and to make an“application specimen”in this context. In order to accomplish this aim, the literature review and qualitative interviewing techniques were used in the general screening models. Reading books is among the routines of the everyday life of man and the high rate of reading is known as the most important indicator of the reading culture of societies. The level of reading literacy in adult individuals varies depending on whether they use their academic achievements in their everyday lives, but this is somewhat different in children. As children are influenced by their environment and have knowledge and skills in their childhood, their reading cultures vary according to their parents and other people. In order for children to have a reading culture, many applications can be made and the content and visual design of the books are important. Visual design needs to appeal to age groups so that books can be linked to children, children can touch the world of imagination, and children can wake up reading requests. Children between the ages of 6 and 8 are just beginning to read. In books prepared for them, it is very important to be able to describe the pictures adequately, to be able to wake up excitement in paintings, to appeal to their age group, and to choose the right colors. However, another element that increases the desire for reading in children between the ages of 6 and 8 is, of course, an arrangement in terms of graphic design. Although illustrations communicate strongly with children, the preparation of an ideal design in terms of harmony between illustration and text, the provision of fluency and integrity between pages or pages, increases the interest to read. In the study, some specific findings were obtained in the books prepared for children between the ages of 6 and 8, in the context of the necessity of the appropriate textual design, the correct writing character preference and the correct typographic order to illustrate the necessity of illustrations in the texts of the illustrations and to appeal to children to read books and read books. an application example was prepared taking into consideration the opinions of experts in the findings obtained in the research.