The effects of digital marketing tools on intermediaries' satisfaction in Turkish marine insurance market
Türk nakliyat sigortaları pazarında dijital pazarlama araçlarının aracı memnuniyeti üzerindeki etkileri
- Tez No: 551812
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital pazarlama, Nakliyat sigortaları, Aracı memnuniyeti, Digital marketing, marine insurance, intermediaries' satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Pazarlama, daima işletmenin en önemli fonksiyonlarından biri olmuştur. Günümüz dünyasında; insan hayatı günden güne dijitalleştikçe, pazarlama arasında güçlü bir bağlantı olması kaçınılmazdır. Bu yüzden, dijital ortamda pazarlama, başka bir deyişle dijital pazarlama; pazarlamanın yeni ve yükselen bir konseptidir. Finans endüstrisi, Türkiye'de dijital dönüşümün öncüsü olmuştur. Özellikle finans sektörünün bankacılık kısmı, dijital projeler kadar dijital dünyadaki pazarlama projeleri konusunda da oldukça hareketlidir. Öte yandan, Türk sigortacılık sektörü, henüz dijitale yeteri kadar adapte olamamıştır. Sektördeki yaygın inanışa göre, aracılar sektörün en güçlü aktörleri olduğundan, sigorta şirketlerinin dijitalleşme süreci aracıların memnuniyet seviyelerini etkileyip rakip şirketlere yönelmelerine sebep olabilir. Yüzde 1,50 pazar payı ile, nakliyat sigortaları Türkiye'de henüz en az keşfedilmiş potansiyellerden olduğundan; Türk nakliyat sigortaları henüz dijital pazarlamaya adapte olamamıştır. Aslında, nakliyat sigortalarının hedef kitlesi lojistik firmaları, uluslararası ticaret firmaları ve yat sahipleri gibi daha konsantre gruplardır. Bu nedenle, dijital araçlar aracılığı ile bu gruplara ulaşmak ve bu araçları pazarlama amacı ile kullanmanın, maliyet tasarrufu sağlaması ve başarılı olması beklenmektedir. Yukarıdaki bilgiler ışığında, bu tezde, dijital pazarlama faaliyetlerinin aracılar üzerindeki etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Sosyal medya pazarlaması, Google Adwords pazarlaması, e-posta pazarlaması, mikro site pazarlaması ve mobil pazarlama gibi dijital pazarlama araçları kullanılarak dijital pazarlama faaliyetlerinde bulunulmasıyla aracı memnuniyet seviyesinin yükseleceği ispatlanmaya çalışılmıştır. Aracıların dijital pazarlama aktivitelerine bakış açıları hakkında fikir sahibi olabilmek adına, tamamı profesyonel sigorta aracısı olan 243 katılımcı ile anket yapılmıştır. Yukarıdakilere ek olarak; pazarlamanın marka denkliği üzerindeki olumlu etkisi bilindiğinden, anket Türk nakliyat sigortaları sektöründe dijital pazarlama faaliyetlerinin marka denkliği üzerindeki etkisi ile birlikte marka denkliği ve aracı memnuniyetinin ilişkisini de anlamlandırmayı amaçlamıştır. Ek olarak; sigorta şirketlerinin aracılara sağladığı komisyon oranlarının aracı memnuniyeti üzerinde etkisi olduğu çok güçlü bir inanıştır. Bu nedenle, tüm diğer şartlar aynı olduğunda komisyon oranının aracı memnuniyetine etkisi de ölçülmeye çalışılmıştır. Bulgular incelendiğinde, dijital pazarlama faaliyetlerinin marka denkliği üzerinde olumlu bir etkisi olduğu kolaylıkla söylenebilir. Sonuçlar; nakliyat sigortaları alanında dijital pazarlama faaliyetleri yapıldığında, sigorta aracılarının sigorta şirketlerinin marka denkliğini daha yüksek algıladığını ortaya koymaktadır. Araştırmada, sigorta aracılarının memnuniyet seviyesinin üç etken dolayısıyla arttığı tespit edilmiştir. Nakliyat sigortaları hakkında pazarlama faaliyetleri, marka denkliği gibi aracı memnuniyetini artıran bir etkendir. Ek olarak, standart üstü komisyon oranları da aracı memnuniyetini artıran bir etken olarak görülmektedir. Özetle, nakliyat sigortaları hakkında dijital pazarlama aktivitelerinin sayısındaki artış sigorta aracılarının memnuniyet seviyelerinde olumlu bir etkiye sahip olacak ve sigorta şirketlerinin algılanan marka denkliğini yükseltecektir. Bu nedenle; sigorta şirketleri marka denkliklerini yükseltmek ve aracılarının memnuniyetini artırmak için nakliyat sigortaları hakkında dijital pazarlama aktivitelerine odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Marketing has always been one of the most important functions of businesses. In today's world, it is inevitable that marketing has a strong connection with digital as the lives of people are getting digital day by day. Hence, marketing in digital, digital marketing in other words, is a new and rising concept of marketing. Finance industry is the pioneer of digital transformation in Turkey. Especially banking side of finance is very active for digital projects as well as marketing projects in digital world. However, Turkish insurance sector has not been adapted enough to digital concepts yet. According to the most common belief in the sector, because intermediaries are the most powerful actors of the industry, digitalization process of insurance companies may affect their satisfaction level of insurance companies and they can convert to competitors. Because marine insurance is one of the least discovered potentials in Turkey with a 1.50 per cent share of market premium, Turkish marine insurance industry is not involved in digital marketing. In fact, marine insurance customers are very concentrated groups such as logistics companies, international trade companies and yacht owners. Thus, reaching to these concentrated groups via digital tools and using these tools for marketing activities are expected to be successful and cost efficient. In the light of above information, effects of digital marketing activities on intermediaries had been tried to be measured in this thesis. It was aimed to be proved that insurance intermediaries' satisfaction level will increase when insurance companies have digital marketing activities by using digital marketing tools such as social media marketing, Google Adwords marketing, e-mail marketing, owned media marketing and mobile marketing. In order to have insight about intermediaries' point of view about digital marketing activities, 243 respondents had been surveyed who are all insurance intermediary professionals. In addition to above; because marketing is known that it has a positive impact on brand equity, the survey aimed to understand the effects of digital marketing activities in Turkish marine insurance industry on brand equity as well as the correlation of brand equity and intermediaries' satisfaction. Moreover, effects of commission rates provided to insurance intermediaries by insurance companies on intermediaries' satisfaction is a powerful belief. Hence, it had been tried to be measured that whether commission rates increase the satisfaction level of intermediaries under the similar circumstances or not. When the findings of the research are examined, it can easily be said that all of digital marketing tools have a positive impact on perceived brand equity. The results show that insurance intermediaries perceive insurance companies' brand equities in a better way when they have digital marketing activities about marine insurance. Satisfaction level of insurance intermediaries increases due to three reasons found in the research. Digital marketing activities about marine insurance increases their satisfaction level like a higher perceived equity does. In addition, higher commission rates also have a positive impact on insurance intermediaries' satisfaction. To sum up, increased number of digital marketing activities about marine insurance have a positive effect on insurance intermediaries' satisfaction and it increases the perceived brand equity of insurance companies. Therefore, insurance companies should focus on digital marketing activities about marine insurance in order to increase their brand equity and their intermediaries' satisfaction level.