Sosyal medyada kullanılan reklamların satın alma üzerindeki etkisi: Facebook ve instagram kullanan Selçuk Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir uygulama
The effect of advertisements used in social media on buying: An implementation on the students of Selcuk University that use facebook and instagram
- Tez No: 551819
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Facebook, Instagram, Reklam, Satın Alma, Social Media, Facebook, Instagram, Advertising, Purchasing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Kullanım alanı giderek artan sosyal paylaşım sitelerinden olan Facebook ve Instagram'ın bireylerin hayatlarına yalnızca sosyalleşme anlamında değil, ihtiyaçları belirleme ve satın alma işlemini gerçekleştirme konusunda da çok fazla etki etmeye başlamıştır. Artık birçok kurum, kuruluş, global işletmeler, yerel işletmeler vb. Facebook ve Instagram üzerinden reklam vererek hedef kitleye ulaşmaya başlamıştır. İlk dönemlerde yalnızca küçük işletmelerle başlayan bu durum ile beraber, büyük kurum ve kuruluşlar da bu duruma kayıtsız kalamamış, onlarda sosyal medya üzerinden kendileri ifade ederek, reklam ile hedef kitleye ulaşmaya başlamıştır. Kurum ve kuruluşlarda, bu durumun gelişmesinden sonra bu alanda kendi içinde birimler kurarak yeni departmanlar oluşturmaya başlamıştır. Ayrıca oluşan bu durumla beraber birçok küçük işletmeyi de olumlu yönde etkilemiş, şehirler arasında ki satış sınırları böylelikle kalkmış ve satışlar tüm Türkiye ve Dünya geneline yayılır duruma gelmiştir. Çalışmada nicel araştırmalarda kullanılan veri toplama tekniği olan, anket yöntemi kullanılmıştır. Dört yüz geçerli kriterlere sahip denek ile anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın anket soruları SPSS istatistik ve araştırma programı ile analiz edilmiştir. Bu bağlamda; olumlu ve olumsuz sonuçlar genel olarak değerlendirilmiş, çalışmanın dokuz hipotezi desteklenmiş yani sosyal medya üzerinden yapılan reklamların hedef kitleye satın alma ile ilgili büyük bir etkisi olduğunu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Facebook and Instagram, increasingly popular social networking sites, have had a huge impact on individuals lives not only in terms of socialization, but also in identifying needs and making purchases. Now many institutions, organizations, global businesses, local businesses and so on. It started to reach the target audience by advertising through Facebook and Instagram. With this situation, which started only with small businesses in the first periods, large institutions and organizations could not remain indifferent to this situation, they also expressed themselves on social media and began to reach the target audience with advertising. After the development of this situation in institutions and organizations, they began to establish units within themselves to create new departments. Also consists of many small businesses together with this condition also have a positive impact on sales of boundaries between cities has become so obsolete and sales spread all over Turkey and the world situation in general. In this study, questionnaire method, which is the data collection technique used in quantitative researches, was used. A questionnaire was conducted with four hundred valid criteria. Questionnaires of the study were analyzed with SPSS statistics and research program. In this context; positive and negative results were evaluated in general and nine hypotheses of the study were supported. In other words, it was concluded that advertising via social media had a great effect on purchasing to the target audience.