Ticari istihbarat temelli ihracat pazar araştırması, hedef pazar seçimi; çelik kapı imalatı iş kolunda bir uygulama ve model önerisi
Commercial intelligence-based export market research, target market selection; An application and model proposal in steel door manufacturing busines
  1. Tez No: 551835
  2. Yazar: BURHANETTİN DİKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CANITEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari istihbarat, Pazar araştırması, Hedef Pazar seçimi, Çelik kapı imalatı, Commercial intelligence, Market research, Target market selection, Steel door manufacturing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Küreselleşen dünyada ihracatçıların iç ve dış pazarlarda karşılaştıkları rekabet koşulları sürekli artmaktadır. Bu sebeple piyasada tutunmak isteyen tüm ihracatçılar iç ve dış pazarda bazı avantajlar edinmek ister. Rekabet gücünü ortaya koyan bu avantajlar ihracatçılarımız için öncelikli amaçlardandır. Ticari sınırların kalmadığı günümüz dünyasında firmalarımızın temel amacı doğru hedef pazarı belirlemek adına Pazar araştırması yapmaktır. Pazar araştırması sonunda doğru hedef Pazar seçiminin yapılabilmesi firmaların ürünleri için farklı bilgi bankalarını kullanarak, rekabet koşullarını tespit etme, rakip firmalar hakkında doğru bilgileri toplama ve analiz etme dediğimiz ticari istihbarat verilerini temin etmesine bağlıdır. Bu doğrultuda, doğru hedef Pazar isteyen ihracatçıların elde ettikleri ticari istihbarat verilerini stratejik avantaja dönüştürmesi çalışmamızın temel amacıdır. Yapılan bu çalışmada çelik kapı imalatı sektöründe ihracatçı veya ihracat yapmak isteyen firmalara bir yol haritası oluşturmak istenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, the competition conditions faced by exporters in the domestic and foreign markets are constantly increasing. For this reason, all exporters who want to hold on the market want to have some advantages in the market. These advantages are competitiveness, which is a priority for our exporters. In today's world where there are no commercial borders, the main purpose of our companies is to conduct market research in order to determine the right target market. At the end of the market research, the selection of the right target market depends on the fact that the commercial intelligence datas use different data banks about firm's products, to determine the conditions of competition, to collect and analyze the correct information about the competitors. In this direction, the main purpose of our study is to convert the commercial intelligence data obtained by exporters who want the right target market to strategic advantage. In this study, it is desired to create a road map for the firms that want to export or export in the steel door manufacturing sector.