Yerli üretim etiketinin tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisi: Yüksek ve düşük ilgilenimli ürünler üzerinde bir araştırma
The effect of the domestic production label on consumer purchase behavior: A research on high and low involvement products
  1. Tez No: 551873
  2. Yazar: ENGİN BOZACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerli Üretim Etiketi, Tüketici Etnosentrizmi, Menşe Ülke Etkisi, Yerli Üretim, İlgilenim, Domestic Production Label, Consumer Ethnocentrism, Country of Origin Effect, Domestic Production, Involvement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmada Yerli Üretim Etiketi'ne tüketicilerin ne derece dikkat ettikleri belirlenmeye çalışılmış, yerli üretim etiketine dikkat etme durumunun tüketici etnosentrizmi, menşe ülke etkisi ve yerli üretim etiketli ürün satın alma eğilimi ile ilişkisi ortaya konulmaya gayret edilmiştir. Konya ilinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, katılımcıların çoğunluğunun bir ürün satın alırken yerli üretim etiketine dikkat ettiklerini, tüketici etnosentrizmi ve yerli üretim etiketli ürün satın alma eğilimi arttıkça dikkat etme faktörünün de arttığını ortaya koymaktadır. Araştırmanın katılımcıları için satın alınacak ürünün menşe ülkesi bir kalite göstergesi olarak hareket etmektedir. Katılımcılar, satın aldıkları ürünlerde menşe ülkesi gelişmiş olanı olmayana tercih etme eğilimindedirler. Bununla birlikte, yerli üretim etiketli yüksek ilgilenim ürünlerinde düşük ilgilenim ürünlerine göre satın alma eğiliminin daha düşük olduğu görülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına dayanarak, Yüksek İlginlik/Rasyonel Karar Ürünlerinde ve Yüksek İlgilenim/Duygusal Karar Ürünlerinde yerli üretim etiketinin daha az etkili olduğu, bu kategorilerde kalitenin daha ön plana çıktığı söylenebilir. Genel olarak bakıldığında tüketicilerin yerli üretim etiketinden haberdar oldukları ancak örneğin yerli otomobil kavramının zihinlerde oturmadığı görülmektedir. Önceki araştırmalarla paralel olarak; ürün karmaşıklığı arttıkça kalite faktörünün daha fazla ön plana çıktığı görülmektedir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçların karar vericiler ve uygulayıcılara katkı sunması beklenmektedir. Her çalışmada olduğu gibi bu çalışmada da bazı kısıtlar söz konusudur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, it has been tried to determine the importance of the consumers to the Domestic Production Label, and it has been tried to reveal the relation of the attention to the domestic production label with the consumer ethnocentrism, the effect on the country of origin and the tendency to buy the product with domestic production label. The results of the survey conducted in the province of Konya show that the majority of the participants pay attention to the local production label when purchasing a product, and the attention factor increases as consumer tendency to buy ethnocentrism and domestic production labeled products increases. For the participants of the study, the country of origin of the product to be purchased acts as a quality indicator. Participants tend to prefer a country of origin in the products they purchase, to those who are not developed. However, it has been observed that the tendency to buy in high-care products with domestic products is lower compared to the products of low interest. Based on the results of the study, it can be said that the domestic production label is less effective in the High Involvement / Rational Decision Products and High Involvement / Emotional Decision Products, and the quality is more prominent in these categories. In general, it is seen that consumers are aware of the domestic production label but the concept of domestic automobile does not live in mind. In parallel with previous research; As the product complexity increases, it is seen that the quality factor comes to the far more. The results of this research are expected to contribute to decision makers and practitioners. As in every study, there are some limitations in this study.