Türkiye ekonomisindeki enerji politikalarının önemi ve yenilebilir enerji kaynaklarındaki yeri
The importance of energy policy in place Turkey and renewable energy sources economics
  1. Tez No: 551911
  2. Yazar: LEMAN AFŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYİR TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Politikaları, Enerji Politikalarının Önemi, Türkiye Ekonomisi, Yenilenebilir Enerji, Yenilenebilir Enerji Politikaları, Energy, Energy Policies, The Importance of Energy Policies, Turkish economy, Renewable energy, Renewable Energy Policies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Enerji, insanoğlunun ilk ortaya çıkışından bu yana hayatının önemli bir parçası olmuştur. 21. yy' da artan nüfus, sanayi sektöründe ve teknoloji alanında gelişmelerin hız kazanması ile enerji kavramı tüm dünyada vazgeçilmez bir ihtiyaç haline gelmiştir. İnsan hayatının her alanında yer alan bu gücün gelecekte de insan yaşamında etkin olabilmesi için bu kaynağın kullanımına ilişkin birçok strateji geliştirilmiştir. Enerji ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılıdır. Bu nedenle bu kaynaktan en doğru şekilde yararlanabilmek, mevcut enerji kaynaklarını en iyi duruma getirebilmek için ülkeler enerji politikaları geliştirmişlerdir. Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'de kendi enerji politikalarını belirlemiştir. Bu tez çalışmasında ilk bölümde enerji kavramı ve enerjinin sınıflandırılması açıklanmıştır. İkinci bölümde ise Cumhuriyet öncesi dönemden başlayarak günümüze kadar enerji politikaları incelenerek Türkiye ekonomisi içerisinde enerji politikalarının önemi, rolü ve Türkiye'nin komşu ülkeleri ile enerji ilişkilerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye ekonomisi ve enerji politikalarındaki yeri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Energy has been an important part of the life since the first appearance of mankind. The increasing population in the 21st century, the concept of energy has become an essential requirement all over the world with the acceleration of developments in the industrial sector and technology. Many strategies have been developed for the use of this resource in order to be effective in human life in the future, which is the power of every aspect of human life. Energy is directly proportional to the level of development of the countries. Therefore, countries have developed energy policies in order to make the best use of this source and to bring the existing energy sources into the best condition. As a developing country, Turkey has set it's own energy policy. As shown in first section of this thesis, the concept of energy and the classification of energy are explained. In the second part, Starting from the pre-Republican era up to the present by examining energy policies, the importance of energy policy in Turkey's economy and role are mentioned Turkey's energy relations with neighboring countries. In the third section, it has revealed the location of renewable energy sources in Turkey's economy and energy policy.