Dans egzersizine bağlı denge ve dikkat özelliğinin incelenmesi
Investigation of the balance and attention of dance exercise
- Tez No: 551967
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM BAŞTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Spor, Ballet and Dance, Sports
- Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, dans, denge, dikkat, College students, dance, balance, attention
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, dans egzersizine bağlı denge ve dikkat özelliğinin incelenmesidir. Çalışmaya,2016-2017 Eğitim Öğretim yılı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören, yaş ortalaması 20.63 ± 1.59 olan 200 üniversite öğrencisi gönüllü katılmıştır. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerine 12 hafta boyunca haftada bir gün 3 saat latin dansları (salsa, bachata) dersi verilmiştir. Kontrol grubu ise dans dersi almamıştır. Dans dersi alan (deney grubu) ve almayan (kontrol grubu) öğrencilerin boy, vücut ağırlığı, denge testi, dikkat testi çalışma başlangıcında ve sonunda ön test son test olarak iki defa ölçülmüştür. Öğrencilerin dans egzersizine bağlı dikkat özelliğini belirlemek için Brickenkamp (1966) tarafından geliştirilen Çağlar ve Koruç tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirliği yapılan“d2 dikkat testi”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, frekans analizi, tanımlayıcı istatistik, Kolmokorov-Smirnov testi, t-testi, Mann-Whitney U testi, bağımlı gruplar için Wilcoxon testi kullanılmıştır Sonuç olarak, deney grubu erkeklerde vücut ağırlığının 12 haftalık dans çalışması sonrasında değişim göstermediği ancak kontrol grubunda vücut ağırlığının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış gösterdiği görülmektedir. Deney grubunda yer alan erkek katılımcıların denge skorlarında (hata sayısında)12 haftalık çalışma sonrasında anlamlı düzeyde bir azalma tespit edilirken, kontrol grubunda anlamlı farklılık belirlenmemiştir. Deney grubu kadınlarda,12 haftalık dans çalışması sonrasında deney grubunun vücut ağırlığının anlamlı düzeyde artış gösterdiği, denge skorlarının (hata sayısı) anlamlı düzeyde azaldığı belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise kadın katılımcıların vücut ağırlığı ve denge skorlarında anlamlı değişim olmadığı tespit edilmiştir. Deney grubunda yer alan tüm katılımcıların toplam dikkat puanlarının uygulanan dans çalışma sonucunda anlamlı düzeyde artış gösterirken, kontrol grubunda anlamlı değişim tespit edilmemiştir. Deney grubunun H1 ve H2 puanlarının ön test – son test arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma tespit edilirken, kontrol grubunun H1 ve H2 puanlarının anlamlı düzeyde farklılık göstermediği saptanmıştır. Konsantrasyon puanları ise deney grubunda artış gösterirken, kontrol grubunda anlamlı bir değişim olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to asess the effects of exercise on balance and concentration.The study was on 200 students studying in the 2016-2017 education year at Sıtkı Koçman University in the physical education departmant with on awerage age of 20.63 63 ± 1.59.The students toot part in latin dance lessons ,3 days a week for 12 weeks.The control group did not take part in the dance lessons.The two groups were given tests before and after the study.Their heightş weightş balance and concentrationwere tested twice.To measure the students concentration according to exercise, the Birckenkamp 'd2 attention testing' recognised in Turkey and developed by Çağlar and Koruç . Also the kolmokorov – simmov test, t test, Mann Whitney, U test groups for frequence and analaysis were used.As a result the subject group males after 12 weeks no change of weight was noted whereas in the control group a significant weight gain was noted.In the subject group males balance scores after 12 weeks a desrease was noted but in the control group no change was noted.In the subject group women after the study a weight increase was noted and balance scares decreased.In the control group women no significant change was noted in eigher weight or balance scores.All participants in the subject group after the 12 weeks on increase ib concentration points was noted .No increase was noted in one control group.In the subject group a significant decrease in the pre test and test scores did not vary.The concentration points in the subject group increased while in the control group the was no change recorded.