Ağır kurak çiftlerinin 1P çarpıştırıcılarında üretilmesi
  1. Tez No: 55199
  2. Yazar: METİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN AKÇAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Model, ağır kuark, çift üretimi, 7p çarpıştırıcısı, gluon dağılımı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
A?IR KUARK ÇİFTLERİNİN 7p ÇARPIŞTIRICILARINDA ÜRETİLMESİ (Doktora Tezi) Metin YILMAZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 1996 oz Bu çalışmada, yüksek enerjili(TeV) yp çarpıştırıcılarında ağır kuark ( M, > lööGeV ) çifti üretimi incelenmiştir. Ak olarak, top - kuark için farklı enerji ve ışmlıklara sahip 7p makinalarında yıllık olay sayıları bulunmuştur, ikinci olarak yeni ağır kuarklar olan dördüncü Standart Model ailesi kuarkları ( «4,i4 ) ve Es modelince öngörülen izosinglet ağır kuark (D) için gözlenebilecek kütle keşif limit değerleri bulunmuştur. Bununla beraber her Mq > lOOGeV değeri için olay sayılarını bulmaya yarayan a(Mq) grafikleri çizilmiş ve nümerik değerler Linac - Ring tipi ep çarpıştıncıları ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca proton içindeki gluon dağılım fonksiyonunun belirlenmesinde önemli olan küçük xg değerine [xg < 10-4) ulaşmada 7p makinalarının üstünlüğü tartışılmıştır. Bilim Kodu : 404.02.01
Özet (Çeviri)
HEAVY QUARK PAIR PRODUCTION AT 1P COLLIDERS (Ph.D. Thesis) Metin YILMAZ GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY February 1996 ABSTRACT In this thesis we study the pair production of heavy quarks(M, > IQOGeV) at the high energy(TeV) ip colliders. First, we find the expected top-quark event numbers per year at ^p machines for different energies and luminosities. Second, we find the discovery limit values for the heavy quarks(w4, rf4) of the fourth family in the Standard Model and the isosinglet heavy quark(D) of E6 model. In order to find the event number for every Mq > IQOGeV values we draw the o{Mq) graphs. These numerical values are compared with the Linac - Ring type ep colliders results. We also discuss the benefits of 7p machines for the analysis of the gluon distribution function at small xg in the proton. Science Code : 404.02.01 Key Words : Standard Model, heavy quark, pair production, 7p collider, gluon distribution. Page : 60 Supervisor : Prof. Dr. Hüseyin Akçay