Tarım sektöründe tüketici yenilikçiliğinin, marka sadakati üzerine etkisi: Özel bir sektörde araştırma
The effect of consumer innovation in the agricultural sector on brand loyalty: Research in a private sector
- Tez No: 552089
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI OKAN YELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Yenilikçiliği, Marka Sadakati, Tarım Sektörü, Traktör Kullanıcıları, Consumer Innovation, Brand Loyalty, Agricultural Sector, Tractor Users
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışmada tarım sektöründe tüketici yenilikçiliğinin, marka sadakati üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Yöntem: Tüketici yenilikçiliği ve marka sadakati arasındaki ilişkinin incelenebilmesi amacıyla bir araştırma sorusu ortaya konmuştur. Daha sonra, yapılan istatistiksel analizlerle tüketici yenilikçiliğinin, marka sadakati üzerinde etkisi sınanmıştır. Araştırmada iki kavrama ait ölçeklerin bulunduğu anket Konya ilinde ulusal tarım fuarına katılan 206 çiftçiye uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar Spss 25 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Tüketici yenilikçiliği ve marka sadakati algısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca yapılan regresyon analizi sonucunda tüketici yenilikçiliğinin, marka sadakatinin bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Tarım sektöründe traktör kullanıcısı olan çiftçilerin tüketici yenilikçiliğindeki artışın, marka sadakati algısında artışa sebep olduğu ortaya konulmuştur. Yenilikçi tutumun markaya olan sadakati önemli derecede arttıracağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the effect of consumer innovation on brand loyalty in agricultural sector has been studied. Method: A research question has been put forward to examine the relationship between consumer innovation and brand loyalty. Afterwards, the effect of consumer innovation on brand loyalty was tested by statistical analysis. The survey was applied to 206 farmers participating in the national agriculture fair in Konya. The results were analyzed by using Spss 25 package program. Results: A statistically significant and positive relationship was found between the perception of consumer innovation and brand loyalty. In addition, as a result of the regression analysis, it was concluded that consumer innovation is a predictor of brand loyalty. Conclusion: It has been shown that the increase in consumer innovation of farmers, who are tractor users in the agricultural sector, causes an increase in the perception of brand loyalty. It is thought that the innovative attitude will significantly increase the loyalty to the brand.