Bütünleşik pazarlama iletişiminde halkla ilişkilerin rolü: Konya gıda sanayi örneği
The role of public relations in integrated marketing communication: The sample of Konya food industry
  1. Tez No: 552098
  2. Yazar: GÜLDEN SAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NEJAT ÖZÜPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İşletme, Public Relations, Advertising, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Halkla İlişkiler, Pazarlama, Pazarlama İletişimi, Bütünleşik Pazarlama İletişimi (BPİ), Communication, Public Relations, Marketing, Marketing Communication Integrated Marketing Communication (IMC)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
İnsanlık tarihi kadar köklü bir geçmişi olan iletişim, tarihin tüm dönemlerine imzasını atmıştır. Sadece kişiler için değil, kitleler, toplumlar ve hatta dünya için ne denli önemli bir araç olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Üstelik bu araç, kullanım stratejilerine göre savaş başlatıp savaş bitirecek kadar etkili kitlesel bir güçtür. Bu nedenledir ki günümüzde altında birçok disiplini barındıran önemli bir bilim dalıdır. Bu güçlü araç günümüz pazarlama dünyasında da önemli bir role sahiptir. Hızla gelişen teknoloji, kitlesel medya araçlarının çoğalması, bilinçlenen tüketici, rekabetin kontrolsüz bir şekilde artması gibi gelişmelerle birlikte sadece iletişimi güçlü olan oyuncular pazarda sağ kalmaya devam edebilmektedir. Ve yine sektör ayrımı gözetmeksizin işletmeler hedef kitlelerine ilettikleri mesajlarda samimi, tutarlı ve güvenilir kurum imajını korumak zorundadır. Pazardaki güç dengeleri her geçen gün değişirken tutundurma araçlarını etkin ve eşgüdümlü kullanmanın önemi son yıllarda belirgin bir şekilde artmaya başlamıştır. Bu eş güdümü sağlayacak olan disiplin ise bütünleşik pazarlama iletişimidir (BPİ). Halkla ilişkiler, reklam, kişisel satış, doğrudan pazarlama ve satış tutundurma gibi bileşenlerden oluşan bütünleşik pazarlama iletişimi (BPİ), işletmeler için tercih değil zorunluluk halini almıştır. Çıkış noktası iletişim ve ilişki yönetimi olan halkla ilişkiler ise bütünleşik pazarlama iletişimi içinde önemli bir role sahiptir. Bu çalışmada bütünleşik pazarlama iletişimi ve halkla ilişkiler kavramları derinlemesine incelenmiş, ardından da ikisi arasındaki ilişki ölçülmeye çalışılmıştır. İSO birinci ve ikinci 500 listelerine giren ve Konya'da faaliyet gösteren gıda üretici işletmelerin beyaz yakalı çalışanlarının katılımıyla 520 kişilik bir saha çalışması yapılmıştır. Yapılan saha araştırması ile birlikte iki kavramsal yapı olan bütünleşik pazarlama iletişimi (BPİ) ve halkla ilişkiler arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Communication, which has a deep-rooted past as long as the history of humanity put signature to all periods of history. It is a stubborn fact that it is an important tool not only for the people, but also for the masses, societies and even the world. Moreover, this tool is a mass force that is as influential as to start and end a war according to its strategies of use. Therefore, today it is an important science containing many disciplines. This strong tool also plays an important role in today's marketing world. Together with the developments such as fast-growing technology, increase in mass media, conscious consumer, and the uncontrolled increase of competition, only the players with strong communication can be able to survive in the market. Not but what, organizations have to protect their sincere, modest and reliable image in the messages which they convey to their target market without discriminating the sector. While the balances of power in the market change with each passing day, the importance of efficient and coordinated use of promotion tools has started to increase significantly in recent years. The discipline that will ensure this coordination is integrated marketing communication (IMC). Integrated marketing communication (IMC) consisting of some components such as public relations, advertising, personal sales, direct marketing and sales promotion, has become an obligation rather than a preference for organization. And public relations, for which the starting point is communication and relationship management, have an important role for integrated marketing communication. In this study, the concepts of integrated marketing communication and public relations has been examined thoroughly and then the relationship between both of them has been attempted to be measured. A field study consisting of 520 people has been done with the participation of white-collar employees of the food manufacturing organization which entered the first and second 500 lists of ISO (Istanbul Chamber of Commerce) and which has been displaying activity in Konya city. Together with the field study performed, a positive and significant correlation was found between integrated marketing communication IMC) and public relations which are two conceptual structures.