Öğretmen adaylarının toplumsal uzaklıkla ilgili görüşleri
Determination of preservice teachers views on social distance
- Tez No: 552131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Toplum, Toplumsal Uzaklık, Öğretmen Adayları, Social Studies, Society, Social Distance, Teacher Candidates
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Öğretmen adaylarının toplumsal uzaklık konusundaki görüşlerini tespit etmeye yönelik bu çalışmada, nicel araştırma deseni ve betimsel- tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Gaziantep Üniversitesinde Sosyal Bilgiler, Türkçe, Matematik ve Sınıf öğretmenliği bölümlerinde 2017-2018 yılında öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak beşli likert tipi ölçek kullanılmıştır. Bogardus'un kullandığı ölçeğe araştırmacının kendisi tarafından yeni maddeler de eklenerek yeniden düzenlenmiştir. Oluşturulan ölçek dört yüz bir öğretmen adayına uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. SPSS programına girilen verilerin analizi için yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t testi ve varyans analizleri yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, kadınların toplumsal uzaklık puanları ile erkeklerin toplumsal uzaklık puanları arasında anlamlı bir farklılaşma meydana geldiği, farklı yaş düzeyinde bulunan katılımcıların toplam uzaklık puanlarının istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği ve katılımcıların toplumsal uzaklık puanlarının gelir düzeyi değişkenine göre farklılaşmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study aiming to determine the pre-service teachers' views on social distance, quantitative research design and descriptive-scanning model were used. The universe of the study consists of preservice teachers who were studying in Social Studies, Turkish, Mathematics and Teaching at Primary School Departments in Gaziantep University in 2017-2018.In the study, five-point lilert type scale was used as data collection tool. The scale used by Bogardus was reorganized by the researcher herself adding new substances. The scale was applied to four hundred one preserviceteachers.SPSS 22 package program was used to analyze the data obtained from the study.Percentage, frequency, arithmetic mean, t test and variance analysis were performed to analyze the data entered into the SPSS program. According to the findings of the study, it was seen that there was a significant difference between the social distance points of women and the social distance points of the men, the total distance scores of the participants at different age level did not show statistically significant difference and the social distance scores of the participants did not differ according to the income level variable.