Kesikli bir stiren polimerizasyon reaktörünün self -tuning pıd kontrolü
- Tez No: 55214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEBAHAT ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Serbest radikalik polimerizasyon, kesikli reaktör, self- tuning PID, DMC kontrol mekanizması
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
KESİKLİ BİR SUREN POLİMERİZASYON REAKTÖRÜNÜN SELF- TUNÎNG PID KONTROLÜ (Yüksek Lisans Tezi) Ahsen Saçlı GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ EYLÜL 1996 ÖZET Yapılan çalışmada soğutma ceketli kesikli bir polimer reaktöründe sürenin serbest radikalik polimerizasyonu incelenmiştir. Önceden belirlenen monomer dönüşümü (m ) ve ortalama zincir uzunluk sayısı (Xn ) değerleri için optimum işletme şartları hesaplanmıştır. Optimum işletme şartlarında polimerizasyon başlatıcının ani ilave edilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Reaktör sıcaklığı sabit tutulmuştur. Üç ayrı sabit sıcaklıkta çalışılmıştır. Çalışmada optimum şartlarda gerçekleştirilen polimerizasyon teorik ve deneysel olarak incelenmiştir. Burada sıcaklık self- tuning PID kontrol mekanizması ile sabit tutularak polimerizasyon optimum işletim şartlarında gerçekleştirilmiştir. Ayrıca karşılaştırma amacıyla aynı şartlarda DMC kontrol mekanizması ile yapılan deney sonuçlarına da yer verilmiştir. Her iki kontrol mekanizması ile elde edilen sonuçların kontrolü iyi sağladığı gözlenmiştir. Bilim Kodu : 603.03.03
Özet (Çeviri)
SELF- TUNING PID CONTROL OF A BATCH STYRENE POLYMERIZATION REACTOR (Master Science Thesis) Ahsen Saçlı GAZI UNIVERSITY ENSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 1996 ABSTRACT The aim of this study is to investigate the free radical polymerization of styrene in jacketed batch polymerization reactor. For monomer conversion m* and average chain length number Xn determined before, optimum operating conditions were calculated. Polimerization at optimum operating conditions was carried out for one charge of initatior case. Reactor temperature was kept constant and the study was carried out at three different constant temperature. Polimerization at optimal operating conditions was carried out by holding temperature constant using self- tuning PID control method. Also, the results were compared with that of the DMC control mechanism. It was seen that, the results obtained by these two control mechanisms were sufficient and good enough. Science Code : 603.03.03 Key Words : Free radical polymerization, batch reactor, self- tuning PID DMC control mechanism. Page Number : 100 Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sebahat Erdoğan