From man-dominated classical utopias to feminist utopias: Gender politics in Ütopian writing
Erkek egemen klasik ütopyalardan feminist ütopyalara: Ütopya yazımında cinsiyet politikaları
- Tez No: 552175
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA ZAFER SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: ütopya, cinsiyet, feminist ütopya, Mizora, Woman on the Edge of Time, Wanderground, utopia, gender, feminist utopia, Mizora, Woman on the Edge of Time, Wanderground
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada öncelikle, edebi bir tür olarak“ütopya”kavramını geleneksel açıdan tanımlamaya çalıştık. 1900'lerin başına kadar erkek egemenliğinde kalmış bir tür olan ütopya, feminizm hareketleriyle birlikte yepyeni bir kimliğe bürünmüş ve feminist ütopya, klasik ütopya yazımına karşıt bir tür olarak yerini almıştır. Klasik ütopya yazımında devlet, vatandaşlık, din, sanat, ekonomi, hiyerarşi ve eşitlik gibi kavramlar tartışılıp ideal bir devlet düzeni oluşturmaya çalışılırken bu yeni düzenler içinde kadının varlığı, cinsiyetçi söylemlerinin arkasında unutulmuştur. Bu noktada, özellikle Amerika'daki feminizm hareketleriyle güç kazanan kadın yazarlar yeni bir edebi türün sinyallerini vermişlerdir; kadını ve rollerini kurguladıkları bu feminist ütopyalar içinde tartışmaktan ve sorgulamaktan çekinmemişlerdir. Bu çalışmada, Mary E. Bradley Lane'den“Mizora”, Marge Piercy'den“Woman on the Edge of Time”ve Sally Miller Gearhart'tan“Wanderground'ı”feminist ütopyalar olarak, tartıştığı cinsiyet rolleri bağlamında tartışacağız.
Özet (Çeviri)
In this study, first we have tried to define“utopia”as a genre in terms of traditional concept. Utopia, as a genre dominated by male writers until the very beginning of the twentieth century, has been redefined after feminist movements; feminist utopia has become an anti-traditional utopian writing. In traditional man-dominated utopian writing, the concepts such as state, citizenship, religion, art, economy, hierarchy, and equality have been discussed and an ideal world order has been tried to be established. However, existence of woman as a being has been forgotten behind their sexist expressions. At this point, women writers who have gained power especially after feminist movements in America have never hesitated from discussing and questioning woman and her roles in society. In this study, we will discuss“Mizora”by Mary E. Bradley Lane,“Woman on the Edge of Time”by Marge Piercy and“Wanderground”by Sally Miller Gearhart in terms of gender roles discussed within these feminist utopian works.