Televizyon haberciliğinde yeni medyanın kullanımı: Whatsapp ihbar hattı
New media in television news making: Whatsapp notice line
- Tez No: 552226
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAPAR GÖNENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Televizyon Haberciliği, İhbar Hatları, Whatsapp, Yurttaş Gazeteciliği, New Media, Television Journalism, Notice Lines, Whatsapp, Citizen Journalism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Hızla gelişen internet ve yeni medya teknolojileri toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını etkilemenin yanı sıra, iletişim pratiklerinin dönüşümününe de neden olmaktadır. Yeni medyanın bireylere sunduğu en önemli özelliklerinden biri olan interaktif iletişim, kitle iletişim araçlarının içerik üretiminde bireylerin de söz sahibi olmasını mümkün hale getirmiştir. Bu durumun bir çok alana olduğu gibi habercilik alanına da etkileri söz konusudur. Özellikle televizyon kanallarının haber bültenlerinde son yıllarda oluşturulmaya başlanan ihbar hatları ve yeni iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklar ile vatandaşlar çevrelerinde gerçekleşen ve haber değeri olan olayları televizyon kanalları ile paylaşarak haber üretim sürecinde yer almaya başlamışlardır. Vatandaşlar tarafından çoğunlukla Whatsapp uygulaması üzerinden televizyon kanallarına gönderilen haber içeriklerinin haber değerleri ve ilkeleri bakımından kontrolü ise haber merkezlerinde görev alan profesyonel haberciler tarafından yapılmaktadır. Bu değerlendirme sürecinde, gönderilen haber içeriklerinin özellikle doğruluk ve güncellik konularında araştırılması ise yine yeni medya teknolojilerinin sunduğu olanaklar dahilinde gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, İletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelerin televizyon kanallarının haber üretim sürecindeki dönüşümlerini incelemek adına bu çalışmada, NTV, Star TV, Show TV, ATV, A Haber ve Fox TV kanallarının haber merkezinin haber üretim süreçlerinde önemli görevler alan onbir isim ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat yöntemi uygulanarak televizyon haberciliğinde yeni medya kullanımı Whatsapp İhbar Hatları üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapidly developing internet and new media technologies affect the economic, social and cultural structure of societies as well as the transformation of communication practices. Interactive communication, one of the most important features of the new media, has made it possible for individuals to have a voice in the production of mass media. This situation has effects on the field of journalism as well as on many areas. In particular, the news bullets of the television channels in recent years began to be created notice lines by the new comminication technologies. By those notice lines citizens have opportunity to take part in the news production process by sharing the news events in which became their environment with the television channels. The control of the news content which sent from the citizens mostly through the Whatsapp application to the television channels, is made by the professional journalists who are working at the news centers. In this evaluation process, the content of the news items sent especially in terms of accuracy and actuality is still being realized within the scope of the new media technologies. In this context, by applying semi-structured in-depth interview with eleven names who took important roles in the news production processes of the news center of NTV, Star TV, Show TV, ATV, A Haber and Fox TV channels, the new media usage in television journalism was examined through Whatsapp Notice Lines.