Örgütlerde kariyer planlaması ve örgütsel bağlılık: Otomotiv ve gıda sektöründe bir uygulama
Organizational career planning and organizatonal commitment: An application in automotive and food sector
  1. Tez No: 552235
  2. Yazar: HANİFE AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİROL BÜYÜKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlama, Örgütsel Bağlılık, Kariyer Planlama ve Örgütsel Bağlılık, Career Management, Career Planning, Organizational Commitment, Career Planning and Organizational Commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Teknolojik gelişmelerle birlikte iş yaşamında; bireylerin kariyer yollarını doğru belirlemeleri, örgütlerin ise stratejik hedeflerine ulaşmada ve rekabette kendilerini avantaj sağlayacak, aynı zamanda örgüte daha fazla katma değeri sağlayacak çalışanları bünyelerine katmaları gerekmektedir. Bu gereklilik örgütlerde kariyer yönetimi kavramının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kariyer planlama ile bireyler ve örgütler, kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerine göre kendilerini görmek istedikleri yere karar verirler ve hedeflerine emin adımlarla ilerlerler. Bireyler açısından kendini tanıma imkânı sunan kariyer planlama örgütlere de çalışanlarını tanıyabilme, onlara moral ve motivasyon sağlayabilme imkânı sunmaktadır. Kariyer planlama faaliyetleri ile tatmin edilmiş çalışanların, işlerine daha bağlı, daha üretken ve yeniliklere daha açık oldukları, örgüt hedeflerini gerçekleştirme yönünde daha eğilimli olacakları düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; kariyer yönetimi, ve örgütsel bağlılık konularını teorik olarak ele alarak, örgütlerde kariyer planlaması ve örgütsel bağlılık üzerine bir araştırma ortaya koymaktır. 504 beyaz yakalı örneklem üzerinden uygulanan anket sonucunda, çalışmanın temelini oluşturan hipotezler ve varsayımlardan yola çıkılarak, bireylerin kariyer planlaması ve örgütsel bağlılık düzeylerinin medeni durum, yaş, eğitim düzeyi, kıdem, çalıştığı sektörün türüne göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer yandan işletmede çalışan bireylerin kariyer planlaması ve örgütsel bağlılık düzeylerinin cinsiyet, unvan ve çalıştığı işletmede insan kaynakları departmanı olup olmamasına göre anlamlı farklılık göstermediği bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Technological developments in business life; individuals should determine their career paths correctly and organizations should include employees who will gain advantage in achieving their strategic goals and competition and at the same time provide more added value to the organization. This necessity led to the emergence of the concept of career management in organizations. With career planning, individuals and organizations decide where they want to see themselves according to their short-, medium- and long-term goals and move forward confidently. Career planning, which provides self-recognition for individuals, also enables organizations to recognize their employees and provide them with morale and motivation. Employees who are satisfied with career planning activities are thought to be more committed to their jobs, more productive and more open to innovation, and more inclined towards achieving organizational goals. As a result of the survey conducted on 504 white-collar samples, based on the hypotheses and assumptions that form the basis of the study; it was determined that the levels of career planning and organizational commitment of individuals showed a significant difference according to the marital status, age, education level, seniority and the type of sector in which they work. On the other hand, it was found that the career planning and organizational commitment levels of the individuals working in the enterprise did not show a significant difference according to the gender, title and whether there is a human resources department.