Kültürlerarası iletişim: Mardin'de yaşayan altkültür grubu Süryanilerin ulusal kültürle olan iletişimi
Intercultural communication: subculture group living in Mardin Syriacs' communication with national culture
  1. Tez No: 552294
  2. Yazar: FİKRİYE ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASRET AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Ulusal Kültür, Alt Kültür, Kültürlerarası İletişim, Süryaniler, Culture, National Culture, Subculture, Intercultural Communication, Syriacs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Kültürlerarası iletişim farklı kültürleri ve bu kültürlerin üyeleri arasında gerçekleşen iletişimi ve etkileşimi inceleyen bir alandır. Bu çalışmada, Mardin-Midyat'ta yaşayan altkültür grubu Süryanilerin ulusal kültürle olan iletişimi kültürlerarası iletişim bağlamında ele alınmıştır. Bu çalışma toplamda üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kültür ve kültürlerarası iletişim kavramlarına, ortaya çıkışı ile ilgili gelişmelere yer verilerek; kültürlerarası iletişim yaklaşımları ve kültürlerarası iletişim kuramlarına değinilmiştir. İkinci bölümde çalışmanın ana konusunu oluşturan Süryanilik kavramı ve Süryani tarihi ile ilgili detaylı bilgilere yer verilmiş olup, göç ve azınlık konuları da ele alınmıştır. Üçüncü bölümde çalışmanın problemi, amacı, önemi, sınırlılıkları ve yöntemi yer almış, yine bu bölümde yer alan bulgular ve yorumlar kısmında ise yapılan alan araştırmasının bulgularına ve yorumlamaya yer verilmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan derinlemesine mülakat yöntemi kullanılmıştır. Araştırma evreni içerisinde kartopu örneklem yöntemi ile seçmiş olduğumuz 20 katılımcıyla yapılandırılmış derinlemesine mülakat yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre Süryanilerin ulusal kültürle olan etkileşiminde, farklılıkların iletişim sürecini etkilediği görülmüş, Süryani kültürünün, ulusal kültür içinde bazı özelliklerini yitirmeye başladığı saptanmış ve katılımcıların tamamının kültürel değerlerini koruma ve yaşatma konusunda hassasiyet gösterdiği gözlemlenmiştir. Bunların yanı sıra bulgular tezin arka planında yer alan kültürel süreçler açısından değerlendirildiğinde; kültürleşme, kültürleme, kültürel değişme ve entegrasyon süreçlerinin etkin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Intercultural communication is an area that explores the communication and interaction between different cultures and members of these cultures. In this study, communication between Syriacs and national culture living in Mardin-Midyat is discussed in the context of intercultural communication. This study contists of three sections in total. At first section, intercultural communication approaches and intercultural communication theories are discussed with the concepts of culture and intercultural communication and developments related to emergence of this concepts. At second section, the main subject of this study that the concept of Syriacism and the history of the Syriacs are detailed, migration and minority concepts are discussed. At the third section, includes the problem, aim, importance, limitations and method of the study. Findings and interpretations are also included in the findings and interpretations part of this section. In-depth interview method was used in this study which are of the qualitative research methods. In-depth interviews with twenty selected participants with using snowball sample in the research universe. According to the findings obtained in the research, interaction of Syriacs with national culture, the differences affect communication process. It was found that the Syriacs culture lost some of its features in the national culture. It was observed that all participants showed sensivity in preserving their cultural values. Beside these when the findings are evaluated about in terms of cultural process in the background, the process of acculturation, acculturation, cultural change and integration were found to be effective.