Yükseköğretim kurumu yerleşkeleri bilgilendirme tasarımları (Konya örneği)
Infographic design of higher education institution
  1. Tez No: 552412
  2. Yazar: SÜLEYMAN KINIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ATIF POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite, üniversite merkez yerleşkeleri, yönlendirme ve bilgilendirme tasarımı, grafik tasarım, University, central campuses of universities, direction designs, infographics, graphic design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Üniversite yerleşkeleri geniş alanlara yayılmış bağımsız bir kent dokusuna sahiptir. Eğitim dönemlerinin başlamasıyla birlikte yerli/yabancı binlerce yeni kullanıcıyı misafir eden yerleşkeler, öğrenciler ve çalışanlar gibi düzenli kullanıcıları yanı sıra bilimsel, sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Kimi zaman taşradan, kimi zaman büyük şehirlerden, kimi zaman ise yabancı ülkelerden gelen öğrencilere ev sahipliği yapan üniversite kampüslerinde ortak bir yönlendirme tasarımı bulunmalıdır. Yerleşke genelinde gelen ziyaretçiler iç mekanlara kat yerleşim planları ve yönlendirme işaretleri, dış mekanlara haritalar semboller ve işaretlerinin her sosyo-kültürel seviyeden ziyaretçilerce kullanımına uygun biçimde tasarlanması gerekmektedir. Tasarımlar yapılırken evrensel ölçütler göz önünde bulundurulmalıdır. Tez araştırması kapsamında; Konya'da bulunan ikisi devlet diğer ikisi Vakıf Üniversitesi olan, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi merkez yerleşkelerinde kullanılan bilgilendirme ve yönlendirme tasarımlarının uluslararası standartlara uygunluğuna dair bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma üniversitedeki bilgilendirme tasarımlarının doğru ve yanlışlarının tespit etmek ve önerilerde bulunmak için önemlidir. Çalışmada araştırma kapsamında geliştirilen ve 17 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapılmıştır. Sonuçların, yerleşke yönlendirme ve bilgilendirme tasarımlarına ışık tutması hedeflenmiştir. Yapılan araştırmalar ve yapılan anketler göz önünde bulundurulduğunda Üniversitesi merkez yerleşkelerinde kullanılan bilgilendirme ve yönlendirme tasarımlarının genel kanaate göre ulusal ve uluslararası düzey için tam olarak yeterli olmadığı görülmüş, tasarımların bir bütün halinde ve profesyonel kişiler ve ekiplerce tasarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The University Campuses have a city texture which widely spread and independent. While The Campuses having thousands of native and foreign new users as guests with the beginning of new education periods, also being hosts for the regular users such as students and workers, and scientific, artistic, cultural, sportive events as well. There must be a common direction design at the University Campuses which being a host for the students who sometimes from the rural areas, sometimes from the big cities. Throughout the campus, the floor plans and direction signs have been used at the interiors, and maps symbols and direction signs have been used at the exteriors have to be designed for the incoming guests who might from any social levels. Universal dimensions must be considered at the process of designing. Within the scope of thesis research; the infographics and direction designs of four universities from Konya, which two of them are state universities that Selçuk University and Necmettin Erbakan University, and the other two ones are foundation universities which KTO Karatay University and Konya Food and Agriculture University from Konya have been researched about their suitability for international standards. This research is important due to determining correct and incorrect designs and making suggestions. A questionnaire form has 17 questions which developed at the research process has been used in the research. Statistical analysis of the results has been performed. It's aimed to The results are intended to shed light on the direction designs and informational designs of the campus. Considering the questionnaires and researches, it is seen that the information and direction designs used in the central campuses of the Selçuk University are not fully adequate for the national and international level according to the general opinion and it is recommended that the designs must be designed as a whole and by professional designers and teams.